7 svakodnevnih emocija i što nam poručuju

shutterstock Ponekad se može činiti da su nam na putu, ali istina je da nam naše emocije žele pomoći te nas navigiraju kroz život
Ponekad nam mogu stvoriti nelagodu, ali svi naši osjećaji imaju određenu funkciju. Pogledaj što ti ovih sedam osnovnih emocija obično želi prenijeti.
Vidi originalni članak

Ponekad se može činiti da su nam na putu, ali istina je da nam naše emocije žele pomoći te nas navigiraju kroz život. Svaki osjećaj ima značenje i poruku koju vrijedi čuti. U nastavku možeš pročitati koje su to poruke.

Stres

Ako se osjećamo stresno ili preopterećeno, jedan od razloga može biti činjenica da imamo previše zadataka na ceduljici papira ili u pozadini svog uma. Da, multitasking je uobičajeni pokretač stresa. U takvoj situaciji pretjeranih zahtjeva osjećaj stresa obično nam želi poručiti: koncentriraj se na ono što radiš i na ono što je važno u ovom trenutku te poduzmi jedan po jedan korak. Ako slijedimo ovaj savjet, ne samo da će se naše emotivno stanje poboljšati, nego će se poboljšati i produktivnost.

Radost

Veselje osjećamo u lijepim trenucima i u situacijama koje nas ispunjavaju. Nekima se to može činiti banalnim, ali osjećaj radosti važan je vodič u našem životu. Poruka koju nam šalje naša radost i sreća obično je relativno jasna: ovo je dobro za tebe, ako je moguće, neka toga bude još više.

Sramota

Uglavnom nas je sram kad se slika koju odajemo ne podudara s onim što bismo željeli prikazati. Često osjećamo sram kad se pokažu naše greške i slabosti, kada pokažemo svoje strane koje nismo željeli pokazati. Jednom kada se taj osjećaj pojavi, na kraju nam predstavlja jasan izazov: oprosti si i budi popustljiva prema sebi. Pogreške i slabosti su ljudske i povezuju nas. Čine te simpatičnima i autentičnima. I svaka je tvoja strana dio tebe, a ona koje se sramiš, možeš je pokušati naučiti prihvaćati, a ne sakrivati ju.

Bijes

Ljutnja i frustracija obično se pojave kada nešto ne ide onako kako želimo ili kad osjećamo da se prema nama nepravedno postupalo. Preporuka koju nam daju te emocije obično je sljedeća: zauzmi se za sebe! Ili: duboko udahni i prihvati da su stvari takve kakve jesu. Ovisno o tome možemo li promijeniti nešto u tome što je izazvalo našu frustraciju ili ne.

Praznina

Osjećaj praznine može se pojaviti u svakodnevnom životu, ako uvijek slijedimo iste rutine i mehanički radimo na svakodnevnim zadacima. Ono što ova emocija obično izaziva u nama je sljedeće: pokreni se i napravi nešto što te stimulira i nadahnjuje. Pročitaj knjigu, započni neki kreativni projekt (slikanje, izrađivanje stvari, vrtlarenje...), trči ili se bavi nekim drugim sportom. Radi nešto što te potiče, ali to svjesno čini za sebe.

Tuga

Tužni smo uglavnom kad su nam narušene naše vrijednosti, na primjer, poduzeto je nešto važno ili se potreba ili želja ne mogu ispuniti. Kako bismo konstruktivno odgovorili na tugu, uvijek je presudno znati točan razlog za osjećaj. Ali, ono što nikad nije pogrešno i može se shvatiti kao univerzalna poruka ove emocije: pusti je da iziđe, plači, budi dobra prema sebi. 

Usamljenost

Usamljenost možemo osjetiti i kad smo sami i među ljudima. Ako se pojavi taj osjećaj, to je obično znak da nam nedostaje povezanosti s drugima, da se osjećamo neshvaćeno ili nevoljeno. Ono što nam samoća sugerira jest: potraži nečiju blizinu ili uspostavi kontakt s nekim kome nešto značiš te tko tebi znači.

Upozorenje: trajne, jednolične, neodoljive ili nekontrolirane emocije mogu biti signali upozorenja za mentalne poremećaje poput depresije. U tom je slučaju važno potražiti stručnu pomoć.

Posjeti missZDRAVA.hr