7 stvari koje trebaš raditi u 30-oj kako bi bolje živjela u 50-oj

Guliver/Shutterstock
Nekolicina 50-godišnjaka za portal "Thinking Humanity" potvrdila je koje bi životne navike trebala stvoriti već u tridesetima kako bi se u pedesetima osjećala sretnom i zadovoljnom.
Vidi originalni članak

Ako se sa 50 godina želiš osjećati zadovoljno, najvažnije je da zdravo živiš. Izbaci fast food sa svog menija i ostale štetne namirnice, prestani pušiti cigarete, vježbaj redovito i spavaj dovoljno. Zdrav način života prva je stepenica na putu do tvoje sreće. Osim zdravlja, važno je da stvoriš i sljedećih 7 navika:

Pročitaj najmanje 10 knjiga godišnje

Nijedan 50-godišnjak neće izjaviti: "Da sam barem više filmova i serija pogledao". Ljudski mozak kontinuirano se razvija stoga je važno "vježbati ga" svaki dan. Najbolja metoda za vježbu je čitanje ili rješavanje problemskih zadataka, križaljki, klasične matematike.

Ne odgađaj svoje životne ciljeve

Želiš kupiti kuću? Imati djecu? Napisati knjigu? Diplomirati ili ostvariti drugu diplomu? Promijeniti karijeru? Naučiti svirati novi instrument? Naučiti roniti? Otvoriti vlastitu tvrtku? Započni danas! Vrlo je lako odgoditi planove za poslije i samome sebi obećati da ćeš ih ostvariti "jednog dana", ali istina je da se vrijeme prividno ubrza u 30-ima i vrijeme koje trebaš iskoristiti za ostvarenje svojih snova je sada.

Više od 12 tisuća ispitanika potvrdilo: Voće i povrće nas čini sretnijima!

Brini o zdravlju zuba

Posjeti svog zubara i ukloni karijes odmah čim se stvori. Za razliku od mnogih ostalih zdravstvenih tegoba, stanje zuba samo će se pogoršati, a plombe i krune za zube skupe su, pa ćeš pravovremenim odlaskom zubaru uštedjeti svoj novac.

Radi ono čega se plašiš

Izađi iz stana, isplaniraj putovanje i upusti se u avanturu života. razradi plan i ostvari ga u najvećoj mogućoj mjeri, fotografiraj sve što vidiš, preuzmi rizik. Ako je moguće, povedi dragu osobu sa sobom i napravite brojne uspomene. Kada ostariš, rado ćeš se prisjećati svega.

Istraživači poistovjećuju putovanja s tri elementa sreće

Nauči meditirati

Lista prednosti meditacije je beskonačna. Malo je vremena potrebno koje trebaš dnevno odvojiti za meditaciju, a promjena u tvom životu bit će vidljiva i ljudima kojima si okružena.

Ne uspoređuj se s drugima

Kada tvoje tijelo ostari, više ne vidiš zabavu u nastojanju da zadiviš druge svojim izgledom. Najvažnije je da se osvijestiš i počneš uviđati tko si, bez usporedbe s ljudima koje poznaješ. Zadovoljstvo samima sobom i samopouzdanje tajna je sreće.

Čuvaj svoje prijatelje

Odaberi ljude pored kojih se osjećaš odlično i na koje se možeš ugledati, koji te motiviraju i služe ti kao primjer. Najvažnije je okružiti se ljudima u čijem društvu uživaš. Smij se s njima. Radi "lude" stvari. Svaki tjedan održavaj kontakt s njima.

 

Posjeti missZDRAVA.hr