Simptomi srčanog udara kod žena su specifični, kako ih prepoznati na vrijeme

Pexels Žene imaju 50 % veću vjerojatnost od muškaraca da dobiju pogrešnu dijagnozu nakon srčanog udara
Čak i simptomi poput umora i anksioznosti mogu upućivati na predinfarktno stanje kod žena, a veće su šanse da će ih pripisati umoru i stresu.
Vidi originalni članak

Srčani udar obično dolazi posve neočekivano, no oni koji ga prežive tek naknadno postaju svjesni da su možda i mogli prepoznati neke simptome ranijih problema sa srcem, samo da su na njih obratili pažnju. Na primjer, srčani udar obično podrazumijeva snažnu i oštru prodornu bol u prsima koja se širi prema vratu i donjoj čeljusti i neprekidna je, dok je bol koja se javlja u predinfarktnom stanju u početku drukčija i često ju zamijenimo za simptome nekih drugih zdravstvenih problema.

"Kod predinfarktnog stanja dolazi do postupnog zatvaranja koronarne arterije ugruškom i tada se obično javlja jaka, stezajuća bol iza prsne kosti, koja se može javiti na najmanji napor ili u mirovanju. Ta bol nije trajna i spontano se smiruje, ali često i vraća u određenim intervalima, koji su to kraći što je infarkt bliži", pojašnjava kardiolog prim. dr. Nikša Drinković. Bol se obično širi iz prsišta prema vratu i donjoj čeljusti, a onda i u lijevu ruku, a često ju prate preznojavanje i jaka mučnina. 

"Mogu se javiti i neki atipični simptomi, poput snažne aritmije, bez naglašenih drugih simptoma, dok će dijabetičari umjesto boli u prsima češće govoriti o pečenju ili žarenju u prsima. Kod njih se često javlja i zaduha u mirovanju ili kod minimalnog napora. Kako su sve to simptomi koji mogu biti povezani i sa nekim drugim stanjima, pacijenti ih često zanemaruju do samog infarkta", kaže kardiolog.

Žene jako često imaju atipične simptome srčanog udara

"Umjesto boli, kod žena se češće javlja osjećaj mučnine, glavobolja, osjećaj da vam srce udara ili treperi u grlu te kratkoća daha. Vrlo često se javlja i neobjašnjiv osjećaj teškog umora, anksioznost, vrtoglavica i natečenost nogu. Od atipičnih simptoma koji ukazuju na rizik od infarkta kod žena treba istaknuti i osjećaj umora, groznicu i hladan znoj, no jedan od znakova mogu biti čak i probavne smetnje", kaže dr. Drinković.

Dodaje kako se svi ti simptomi često povezuju sa stresom, preopterećenošću ili virozom i žene često vjeruju da će biti dovoljno da se malo odmore, no jako je važno da se stvari shvate ozbiljno i da osoba koja primijeti spomenute simptome potraži pomoć kod najbližeg liječnika ili u najbližoj bolnici. Upravo kod žena se često događa da dolaze prekasno, odnosno tek kada kardiovaskularni rizik nastupi, a tad su liječenje i oporavak kompliciraniji.

"U zdravstvenoj ustanovi se brzo mogu isključiti ili potvrditi rizici za srčani ili moždani udar i može se obaviti rana koronarna intervencija, kako bi se udar spriječio, čime je pred pacijentom puno brži i lakši oporavak, uz manje komplikacija. I svakako uz obavezu da promijeni životne navike i dalje redovito kontrolira svoje zdravlje", zaključuje prim. dr. Nikša Drinković. 

Zato kada primijetite već prve navedene znakove srčanog udara posjetite liječnika! Nemojte da vas osjećaj srama ili da nepotrebno odlazite na pregled spriječi da se brinete o sebi. I njima će, baš kao i vama, mnogo lakše biti kada ustanove da se radi o lažnoj uzbuni, no ako se uistinu radi o srčanom udaru, možete si spasiti život.

Proizvodi Omegol linije prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su omega-3 masnom kiselinom, alfa-linolenskom kiselinom (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi i sadrže vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cijela Omegol linija nosi europsku oznaku V lable, što znači da je pogodan i za vegane.

Kremast i lagano maziv, Omegol B1 namaz je sa smanjenim udjelom masti, a obogaćen je ALA omega-3 masnom kiselinom i sadrži vitamin E te vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca. Idealan je za namaz ili dio sendviča.

Omegol ulje sastoji se od repičinog, suncokretovog i ulja kukuruznih klica te je bogato omega-3 masnom kiselinom (ALA). Prirodan je izvor vitamina E. Blagog je okusa i pogodno za pripremu raznovrsnih jela, uključujući i hladna jela, kao i za pečenje i kuhanje hrane.

Omegol linija namijenjena je svima, a posebno onima koji vode računa o namirnicama koje koriste u svakodnevnim obrocima. Omegol liniju preporučuje se koristiti uz raznovrsnu prehranu.

Posjeti missZDRAVA.hr