Uljni macerat od bršljana uklanja celulit i gljivične infenkcije kože

Thinkstock
Listovi bršljana su kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika; na necvatućim ograncima trokrpasti do peterokrpasti, na cvatućim ograncima nerazdijeljeni, ovalni do rombični, tupi ili šiljasti.
Vidi originalni članak

Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke. Plod je crna boba promjera 8 do 20 mm koja zri u proljeće. S njima je potrebno biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja.

Kupka i ulje uklonit će naslage celulita

Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti - dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostaviti  mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita,  tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

  • Tinktura u octu - Sitno nareži bršljanovo lišće i njime napuni staklenku. Do vrha nalij jabučnog octa i ostavi da stoji na toplom mjestu tjedan dana.  Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.
  • Vinski uvarak - Sitno nareži 50 g svježih listova i stavi u litru crnog vina. Lagano kuhaj da se količina tekućine upola smanji, procijedi, ohladi i dodaj još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana  prije doručka kao  lijek  protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
  • Protiv kurjih očiju - Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.
  • Kupka od bršljana - Prelij 40 g listova litrom kipuće vode, ostavi da stoji 15 minuta, ocijedi i izlij u kadu punu vode.  Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.
  • Protiv uboda kukaca - Kod uboda ose ili pčele bol možemo ublažiti tinkturom bršljana, a ako je nemamo možemo posegnuti za svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. List bršljana može se samljeti u stroju za meso, močiti u alkoholu sat-dva, protisnuti kroz gazu i upotrijebiti.

Dijeta limunom koju vole slavni

Posjeti missZDRAVA.hr