Prirodna kozmetika u službi mladosti

Ulje maline i ulje makadamijinog oraščića su posebno pogodna ulja za njegu suhe, zrele i dehidrirane kože.  Aragonovo ulje prevenira gubitak elasticiteta i nastanak bora, a redovitom primjenom koža postaje mekša i zategnutija. Pročitaj kako izabrati adekvatnu prirodnu njegu za zahtjevna stanja kože, te zašto je bolje izbjegavati proizvode koji su deklarirani kao ''anti-aging''
Vidi originalni članak

Zahtjevna stanja kože kao što su nečista i masna, te osjetljiva i prijevremeno ostarjela koža, često su posljedica neadekvatne njege. Da bi se koža potaknula da i dalje samostalno obavlja sve svoje funkcije, potrebno ju je istovremeno tretirati izvana i iznutra; izvana kvalitetnom njegom, a iznutra uravnoteženom prehranom.

Masna i nečista koža

Ova je koža sklona upalama, proširenih pora, podložna stvaranju akni; pretjerano luči sebum; sklona je orožnjavanju i stvaranju ožiljaka te pigmentiranih mrlja; površina kože može biti suha i nečista (seborea sicca) ili masna i nečista (seborea oleosa).

Današnji, uobičajeni način njege masne i nečiste kože podrazumijeva njegu koja isušuje površinski sloj kože koji se zbog toga ljušti i nema zaštitu od vanjskih faktora. Koža se pokušava zaštititi dodatnim lučenjem sebuma. Dakle, upotrebom većine uobičajenih proizvoda za njegu masne i nečiste ne dolazi do regulacije rada žlijezda lojnica, a niti nestanka upalnih procesa.

Stoga je potrebno koristiti proizvode koji će regulirati rad žlijezda lojnica i djelovati protuupalno, a pritom neće narušavati prirodne funkcije kože već će ih normalizirati. Tako, na primjer, djeluju Dr.Hauschka proizvodi za njegu masne i nečiste kože. Kod masne i nečiste kože važno je i redovno čišćenje lica koje izvodi kvalificirana kozmetičarka.

Zrela koža

Starenje utječe na stanje naše kože. S vremenom se koža sve sporije obnavlja, pojačano gubi vlagu i sve se više isušuje pa nastaju bore i tkivo se opušta, a koža više ne izgleda vitalno kao prije. Smanjuje se i stvaranje sebuma i izlučivanje vlage/znoja što znači da je koža manje zaštićena i postaje osjetljivija na vanjske utjecaje. Starenje je neizbježan proces, no često neadekvatnom njegom i stilom života pridonosimo prijevremenom starenju kože.

Da bi se usporio proces prijevremenog starenja kože, a ona potaknula da i dalje samostalno obavlja sve svoje funkcije, potrebno ju je istovremeno tretirati izvana i iznutra; izvana kvalitetnom njegom, a iznutra uravnoteženom prehranom.

Sirovine za njegu zrele kože

Navedene sastojke u velikoj mjeri sadrži prirodna kozmetika, a najpoznatije sirovine za njegu zrele kože su:

  • Ulje sjemenki nara koje sadrži snažne antioksidanse. Zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina ono spriječava djelovanje slobodnih radikala, a ujedno je i izuzetno snažno regenerativno ulje koje jača tonus kože.
  • Ulje ruže umiruje iritabilnu kožu te ju stabilizira i harmonizira, ujednačuje put i daje koži mladenački sjaj.
  • Preslica – bogata je silicijem te jača tonus kože i čini je napetijom.
  • Crvena djetelina – bogata izoflavonima – sprječava prijevremeno starenje kože
  • Acerola – ekstrakt jedne vrste višnje, bogat C vitaminom koji je poznati antioksidans, važan i za sintezu kolagena.
  • Ulje makadamijinog oraščića - izrazito brzo penetrira u kožu, zlatne je boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Sadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože.
  • Arganovo ulje – mnogi su laboratoriji potvrdili izuzetno djelovanje ulja argana. Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija. Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije čime usporava proces starenja te pomaže regeneraciji kože oštećene ožiljcima.
  • Ulje maline ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koja sprečava oštećivanje kože izazvane UV zrakama. Preko 80 posto masnih kiselina iz ulja sjemenki maline se odnosi na linolensku i alfa linolensku masnu kiselinu, stoga je ovo ulje posebno pogodno za suhu, zrelu i dehidriranu kožu.
  • Ulje pulpe pasjeg (vučjeg) trna sadrži uvjerljivo najveću količinu karotenoida, tokoferola, fitosterola i palmitoleinske kiseline u usporedbi s drugim biljnim uljima. U ulju se nađu i tragovi vitamina C te kvercetina (snažnog antioksidansa antimutagenog djelovanja). Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, i vrlo se često koristi u njezi zrele kože.

Prijevremeno starenje kože

Do prijevremenog starenja kože dolazi zbog:

Neadekvatne njege - pri izboru proizvoda za njegu kože važno je voditi računa o kvaliteti preparata te odabrati proizvode koji odgovaraju našem trenutnom stanju kože, koji će ju održati aktivnom, bez obzira na godine. Pritom je bolje izbjegavati proizvode koji su deklarirani kao ''anti-aging'' što je često moguće vidjeti kod konvencionalnih kozmetičkih proizvoda, jer niti jedan kozmetički proizvod ne može vratiti unazad prirodan proces starenja kože. Proizvodi opisani kao ''anti-aging'' obično sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka.

Takvim se proizvodima pokušava izvana nadomjestiti nedostatak ili manjak aktivnih supstanci u koži ili se želi promijeniti neke procese u koži. Pri tom se stvara ovisnost o navedenim preparatima, a koža usporava ili gubi svoje prirodne funcije.

Upotrebom pažljivo osmišljenih prirodnih preparata i tretmana za njegu zrele kože (koža nakon 40-te godine života) očuvat ćeš zdravlje svoje kože i uz to je zaštititi od vanjskih utjecaja kako bi se spriječilo njezino preuranjeno starenje.

Umjesto dodavanja izoliranih supstanci izvana, ovakav način njege stimulira i jača prirodnu aktivnost kože te joj pomaže održati njezinu vlastitu, unutarnju snagu regeneracije. Na taj način koža ostaje aktivna i može sama reagirati na vanjske utjecaje te će ostati vitalna i u starijoj dobi.

Ovi preparati sadrže mnoge dragocjene sastojke poput visokovrijednih hladno prešanih biljnih ulja (bogata jednostavnim i složenim masnim kiselinama,vitaminima i drugim važnim sastojcima) ekstrakte ljekovitog bilja, eterična ulja i dr.

Posjeti missZDRAVA.hr