Tretiranje akni s 30, 40 i 50 godina

Thinkstock
Iako je pubertet odavno iza tebe, akne ti i dalje ne daju mira. Obrati pažnju na aktivne sastojke koji će pomoći tvome licu da se iščisti. Primjerice, ako si u tridesetima stres i nezdrava prehrana dovest će do nastanka akni, baš kao i hormoni u trudnoći koji stimuliraju lučenje sebuma, a zbog promjena koje se dešavaju na koži ne možeš akne tretirati onako kako si to činila u dvadesetim
Vidi originalni članak

Akne između 25. i 30. godine

Najbolje bi bilo da svakodnevno koristiš sredstvo za umivanje i hidratantnu kremu na bazi salicilne kiseline. Ona prodire duboko u pore, otklanja odumrle stanice kože i razgrađuje višak sebuma koji uzrokuje prištiće. Noću tretiraj akne ciljanim preparatima s benzoil peroksidom, snažnim borcem protiv bakterija koje izazivaju nepravilnosti.

Akne u tridesetima

Stres i nezdrava prehrana dovest će do nastanka akni, baš kao i hormoni u trudnoći koji stimuliraju lučenje sebuma. Ali moćna kombinacija benzoil peroksida i salicilne kiseline, koja je učinkovito uklanjala akne u dvadesetima, sada može izazvati iritacije na tvojoj koži koja s godinama postaje sve više suha. Koristi lagane hidratantne kreme koje ne zatvaraju pore i po potrebi prištiće pojedinačno namaži kremom s benzoil peroksidom i lipohidroksilnom kiselinom koja radi eksfolijaciju.

Akne u četrdesetima

Ulaskom u perimenopauzu, razina estrogena opada, dok razina testosterona ostaje ista. Hormonski disbalans potiče lučenje sebuma i nastanak akni. Međutim, tvoja koža je sve više suha, pa postupno izbacuj kreme i gelove za umivanje na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline. Navečer koristi preparate s retinolom, sastojkom koji potiče regeneraciju kože. Ako ti se pojave akne, saniraj ih proizvodom na bazi sumpora, koji zrela koža bolje podnosi.

Akne u pedesetima

Ako i dalje primjećuješ prištiće, najbolje bi bilo da posjetiš dermatologa. Žene koje se u ovim godinama žale na akne često zapravo imaju rozaceju. Ako je to i tvoj slučaj, zamijeni uobičajene preparate za čišćenje lica nježnijim formulama, poput onih na bazi soje, koji će ublažiti upale izazvane rozacejom.

Doznaj zašto uvijek imaš prišt na istom mjestu.

Posjeti missZDRAVA.hr