2 jednostavna pravila za zdravu kosu

Lijepa kosa odraz je mladosti i zdravlja, stoga je ispadanje kose često uzrok za lošiju sliku o sebi i ima vrlo snažan psihološki utjecaj. Kod zdrave kose u prosjeku prirodno ispadne od 50 do 100 vlasi dnevno. Na pojačano ispadanje kose ili alopeciju mogu utjecati brojni unutarnji čimbenici poput prehrane, hormona ili gena, ali može nastati i uslijed fizičkog potezanja kose (česta feniranja, čvrsti repovi i pletenice)
Vidi originalni članak

Raspusti kosu preko noći

Zatezanje kose u konjski rep ili punđu, iz dana u dan, može uzrokovati pojavu koja se naziva trakcijska alopecija – gubitak kose u sljepoočnom dijelu. Zato je važno da kosa bude raspuštena tijekom noći i da nekoliko dana u tjednu odmaraš kosu od punđe, konjskog repa ili bilo kakvog drugog zatezanja. Uz to, nemoj vezati vlažnu kosu – tad je mnogo sklonija oštećenjima jer je rastezljivija. Tijekom sušenja, kosa se skraćuje, te se može, ako je vezana, lako iščupati iz korijena.

Često i temeljito se češljaj

Češljanjem se masnoća s tjemena ravnomjerno raspoređuje duž vlasi. Osim toga, povećava se stupanj hidratacije kose i potiče cirkulacija kože glave, što je uvjet za pravilnu prehranu kose. Stručnjaci savjetuju da se češljaš sve dok ne osjetiš blago peckanje na tjemenu.

Napravi masku za njegu kose.

Posjeti missZDRAVA.hr