Zobeni muffini s bobičastim voćem za poletno jutro
Ovi muffini su jednostavni za napraviti, punozrnati su, zasitni, dobri za probavu i možeš pojesti jedan, dva, a možda i tri bez grižnje savjesti.
Sastojci:
- 240 ml mlijeka
- 80 g zobi
- 156 g brašna
- čajna žlica praška za pecivo
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 1/2 čajne žlice soli
- 115 g maslaca
- pola šalice meda
- 1 veliko jaje
- čajna žlica arome vanilije
- šalica svježih ili smrznutih borovnica ili nekog drugog bobičastog voća.
Priprema:
- Namoči zob u mlijeku dok ne nabubri oko 20 minuta (ovaj korak je presudan za recept). Ako nije nabubrila ostavi još deset minuta.
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva C.
- Premaži kalup za 12 muffina uljem.
- U jednoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, cimet i sol zajedno. Stavi na stranu. Pomiješaj otopljeni maslac, med, jaja i vanilijin ekstrakt. Pomiješaj suhe i mokre sastojke, dodaj zob zajedno s mlijekom i voćem. Zamiješaj sve zajedno, lagano.
- Žlicom ulij smjesu u kalup, pospi sa zobi i kokosovim šećerom ako želiš.
- Peci na 218 stupnjeva pet minuta, potom smanji na 180 stupnjeva i peci još 15-ak minuta ili dok ti čačkalice ne izađe suha iz sredine. Ukupno vrijeme pečenja je oko 23 minute. Pusti ih da se ohlade u kalupu pet minuta, potom ih izvadi i pusti da se ohlade do kraja.
- Zadržavaju svježinu, ako ih držiš u hladnjaku i do tjedan dana.