Zobeni gastro užici na švedski način

U današnje vrijeme sve je više osoba intolerantno na laktozu te raste potreba za biljnim napitcima koji mogu zamijeniti mlijeko. Zobeno mlijeko je odlična alternativa jer dokazano smanjuje kolesterol, doprinosi zdravlju tvojeg želuca i srca, a pomaže i kod provođenja dijete, otkrio je Bengt Anker iz tvrtke Oatly AB
Vidi originalni članak

Regionalni voditelj prodaje tvrtke Oatly AB Bengt Anker, doputovao je iz Švedske u Zagreb kako bi održao zanimljivo predavanje o utjecaju zobi na zdravlje. Predavanje se održalo u Makronovi, a nakon predavanja, svi posjetitelji mogli su degustirati zobene napitke i isprobati zobene specijalitete koje je pripremio Tvrtko Šakota, Chef restorana Nova.

Kako je nastao napitak od zobi?

Švedski profesor dr. Rickard Oste još je 1963. godine želio pronaći proizvod koji bi bio alternativa i nadomjestak svim osobama koje pate od intolerancije na mlijeko i mliječne proizvode. Vrlo brzo je otkrio kako zob ima veliku hranjivu vrijednost kao i uravnotežen omjer ugljikohidrata, bjelančevina i masti te je osmislio način transformiranja zobi iz krutog u tekuće stanje i tako je stvoren Oatly napitak od zobi.

'Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži. Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla. Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane pa ih Šveđanke jako vole koristiti  tijekom provođenja dijete', objasnio je Bengt Anker.

Trend potrošnje zobenog mlijeka u porastu

Samo jedna čaša zobenog mlijeka pokriva gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima. Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku.

'Prema našim istraživanjima 10 posto Šveđana (milijun stanovnika) svakodnevno pije zobeno mlijeko, a zanimljivo je kako su mnogi caffe barovi u Švedskoj uveli u svoju ponudu kavu s zobenim mlijekom. Trend konzumiranja zobenog mlijeka je i u ostatku Europe u porastu (pogotovo je izražen u Španjolskoj) jer je danas sve više osoba intolerantno na laktozu pa traže alternativu za sebe. Zobeno mlijeko je prema anketama koje smo proveli najomiljenija alternativa (konzumiranje rižninog mlijeka stagnira, dok je konzumacija sojinog mlijeka u padu). Razlog tome je što je rižino mlijeko mnogima preslatko, a sojino pregorko, dok je zobeno mlijeko vrlo laganog okusa i lako se probavlja', priča nam Bengt koji i sam svaki dan započinje s omiljenim zobenim napitkom s okusom čokolade.

Zdravstvene prednosti zobi:

  • samo 1 čaša Oatly zobenog napitka zadovoljava čak 1/3 dnevnih potreba za balastnim tvarima
  • zobeno mlijeko ima blagotvorno djelovanje na tvoje srce, želudac i crijeva
  • zob zbog visokog sadržaja beta glukana djeluje vrlo povoljno na smanjenje kolesterola
  • lako se probavlja
  • proizvodi od zobi imaju vrlo visoki udio bjelančevina i masnoća te ne sadrže dodatni šećer
  • zobeni napitci ne sadrži kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla
  • zob se često naziva funkcionalnom hranom jer pridonosi zdravlju cjelokupnog organizma

Vrste zobenih napitaka:

  • bez dodataka
  • s dodatkom kalcija
  • čokoladno
  • s okusom vanilije

Palačinke s zobenim napitkom

Zobeni napitak možeš koristiti kao hladni ili topli napitak za kuhanje i pečenje slanih i slatkih jela.

Svježeg je i neutralnog okusa, pa je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama, možeš ga upotrebljavati i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake, palačinke, juhe i pite.

Donosimo ti recept za palačinke s Oatly zobenim napitkom koji je osmislio je Tvrtko Šakota, Chef restorana Nova.

Sastojci:

  • 200 grama prosijanog brašna 850
  • 25 grama prosijanog slanutkovog brašna
  • prstohvat organskog praška za pecivo
  • 3 dcl zobenog napitka
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat soli
  • 30 grama otopljenog organskog margarina

Priprema:

Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka.

Ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti s nadjevom!

Mousse od čokolade

Tvrtko Šakota, Chef restorana Nova osmislio je i recept za mousse od čokolade i indijskog oraščića.

Sastojci:

  • 3 dcl zobenog napitka
  • 7 grama agar agara u prahu
  • 50 grama indijskog oraščića
  • 150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
  • 2 dcl zobenog vrhnja
  • 1 dcl agava sirupa

Priprema:

Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.

Posjeti missZDRAVA.hr