Džem od šljiva: Zdrav i jednostavan za napraviti
Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja. Reguliranjem probave preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i kolesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba, te se stoga preporučuju kiselkaste sorte šljiva.
Šljive pomažu u borbi protiv visokog kolesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Konzumiranje svježih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga pomlađuje i regenerira organizam te sprječava pojavu bora. Bogate su i kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora.
Brzi džem od šljiva po receptu Tončike Cukrov
Sastojci:
- 1 kg šljiva (narezanih na komadiće)
- 3 prstohvata soli
- 1 dcl vode
- 1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća)
- 4 žlice agar agara (prirodne zamjene za želatinu)
Priprema: Oprane i očišćene šljive (ili kupine) staviti kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhati 10 minuta. Staviti u staklenku, čekati da se ohladi, potom zatvoriti.