Zimsko varivo od graha i čilija
Marko Kadum postao je kuhar tjedna sa svojim receptom za zimsko varivo od graha začinjeno čilijem i vinom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju Kuhaj u ritmu zime 2014. i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam svoj recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju i sliku svoga jela
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Zagrij se uz čili i grah
Marko kaže da ga u zimskim danima najbolje grije kombinacija čilija i graha.
Sastojci:
- 300 g mesa (juneće šnicle od buta)
- 300 g suhog graha trešnjevca
- 300 ml soka od rajčice
- 300 g mrkve
- 300 ml vina (Istarski teran)
- 2 srednje glavice luka
- 1 žličica čilija
- 2 žličice smeđeg šećera
- stručak peršina
- sol
Priprema:
- Nasjeckaj luk, posoli ga i stavi na vatru stalno podlijevajući vodom da se karamelizira.
- Stavi u zasoljenu vodu i kuhaj grah 50 minuta (prethodno namakan).
- Nakon pola sata do 45 minuta dodaj na ploške narezanu mrkvu i lagano kuhaj još 15 minuta.
- Dodaj na trakice narezane šnicle i promiješaj.
- Dodaj čili i vino zašećereno s dvije žlice smeđeg šećera.
- Promiješaj i dodaj polovicu sitno nasjeckanog peršina. Ostavi da se kuha na laganoj vatri.
- Lagano podlijevaj vrućom vodom, pusti da se kuha oko 45 minuta i povremeno promiješaj.
- Dodaj kuhani grah i sok od rajčice. Promiješaj, posoli po potrebi, dodaj dvije žlice vina te kuhaj još 15 minuta.
- Makni s vatre, dodaj preostali peršin i promiješaj.
Dobar tek!
Komentar Zdrave Krave:Markov recept je pravi zimski, grije, krijepi i hranljiv je. Ako ti je kombinacija s junetinom preteška ili ne jedeš meso, zamijeni ga dimljenim sojinim kobasicama ili dimljenim sejtanom.