Zimsko varivo od graha i čilija

Marko Kadum postao je kuhar tjedna sa svojim receptom za zimsko varivo od graha začinjeno čilijem i vinom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju Kuhaj u ritmu zime 2014. i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam svoj recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju i sliku svoga jela
Vidi originalni članak

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.

Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.

Zagrij se uz čili i grah

Marko kaže da ga u zimskim danima najbolje grije kombinacija čilija i graha.

Sastojci:

  • 300 g mesa (juneće šnicle od buta)
  • 300 g suhog graha trešnjevca
  • 300 ml soka od rajčice
  • 300 g mrkve
  • 300 ml vina (Istarski teran)
  • 2 srednje glavice luka
  • 1 žličica čilija
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • stručak peršina
  • sol

Priprema:

  1. Nasjeckaj luk, posoli ga i stavi na vatru stalno podlijevajući vodom da se karamelizira.
  2. Stavi u zasoljenu vodu i kuhaj grah 50 minuta (prethodno namakan).
  3. Nakon pola sata do 45 minuta dodaj na ploške narezanu mrkvu i lagano kuhaj još 15 minuta.
  4. Dodaj na trakice narezane šnicle i promiješaj.
  5. Dodaj čili i vino zašećereno s dvije žlice smeđeg šećera.
  6. Promiješaj i dodaj polovicu sitno nasjeckanog peršina. Ostavi da se kuha na laganoj vatri.
  7. Lagano podlijevaj vrućom vodom, pusti da se kuha oko 45 minuta i povremeno promiješaj.
  8. Dodaj kuhani grah i sok od rajčice. Promiješaj, posoli po potrebi, dodaj dvije žlice vina te kuhaj još 15 minuta.
  9. Makni s vatre, dodaj preostali peršin i promiješaj. 

 Dobar tek!

Komentar Zdrave Krave:Markov recept je pravi zimski, grije, krijepi i hranljiv je. Ako ti je kombinacija s junetinom preteška ili ne jedeš meso, zamijeni ga dimljenim sojinim kobasicama ili dimljenim sejtanom.

Posjeti missZDRAVA.hr