Zelene polpete s blitvom
Adrijana Stojić iz Rijeke poslala nam je svoj recept za zelene polpete s blitvom kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a odabrao za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju ''Kuhaj u ritmu proljeća'', pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik za brzo proljetno razbuđivanje
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.
Sastojci:
- 1 kg blitve (može i 0,5 kg za manju količinu)
- 30 dag zobenih pahuljica
- 1 glavica luka
- malo nasjeckanog peršina
- 3 režnja češnjaka (ovisno o želji)
- 1 jaje
- sol i papar
- krušne mrvice
- ulje za prženje
Priprema:
- Zobene pahuljice namoči u vodi neko vrijeme da omekšaju. Blitvu operi i kratko blanširaj u prokuhanoj slanoj vodi. Potom blitvu dobro ocijedi i sitno nareži.
- Na maslinovom ulju pirjaj luk dok ne postane staklenast, potom dodaj češnjak. Čim češnjak pusti miris dodaj blitvu, a nakon nekog vremena i iscijeđene zobene pahuljice. Sve dobro izmiješaj, posoli, popapri i pusti da se ohladi.
- Prije pečenja stavi jaje u smjesu, dobro izmiješaj i napravi polpete koje prethodno uvaljaj u krušne mrvice. Peci na vrućem ulju s obje strane dok ne poprime boju.
- Kao prilog možeš poslužiti pire od krumpira i mrkve sa češnjakom, rižu ili salatu.
Moja zdrava proljetna tajna
'Najviše volim provoditi vrijeme u prirodi, a nezaobilazni zeleni kašasti sokovi od sezonskog voća i povrća moj su proljetni odabir', kaže Adrijana i dodaje kako upravo kreće u berbu bazge od koje radi jako ukusne sokove.
Adrijana će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!