Zdravi i ukusni božićni keksi Petre Terner

Petra Terner
S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave slastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije. Evo kako to radi poznata gastro blogerica
Vidi originalni članak

Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno. Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer Petra itekako mora paziti što jede.

Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi. Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja na blogu objavljuje recepte, savjete i reportaže želeći pokazati kako se, unatoč dijagnozi, s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti. Kuhanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvogodišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.

Keksići s kakaom i narančom

Sastojci:

  • 130 g glatkog brašna
  • 15 g bio kakaa
  • korica pola naranče
  • 115 g pročišćenog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • jaje
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema

  • Spiralnim mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer.
  • Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte.
  • U posebnoj posudi prosijte brašno i dodajte suhe sastojke.
  • Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte.
  • Ako mislite da vam je smjesa premekana, pospite malo brašna i zagladite smjesu rukama.
  • Pospremite je u hladnjak na sat i pol.
  • Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se tijesto malo otpustilo.
  • Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.

Keksići s đumbirom

Sastojci:

  • 110 g pročišćenog maslaca
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 – 2 žličice đumbira u prahu
  • ½ žličice cimeta 
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 120 ml meda 
  • jaje
  • 310 g glatkog brašna 
  • žličica bio kakaa

Priprema

  • Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast.
  • Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
  • Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao.
  • Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  • Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori.
  • Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje želite.
  • Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama.
  • Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
  • Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.
Posjeti missZDRAVA.hr