Zdravija verzija baklave bez velikog odmaka od tradicionalnog recepta
Mnogi od nas uživaju u slatkišima jer nas opuštaju, čine nas zadovoljnima, pa čak nas mogu za trenutak obnoviti i povratiti nam izgubljenu energiju. Zanimljiva je i činjenica da smo za slatko emocionalno vezani, ono nas vezuje za odrastanje i za sva ugodna prigodna događanja u obitelji i s prijateljima.
Prirodna sladila čuvaju ravnotežu šećera u krvi
S druge strane, ako previše uživamo u slatkišima, njihova kaloričnost može nam prouzročiti probleme s težinom, a zbog visokog glikemijskog indeksa kojima obiluju namirnice sadržane u tradicionalnim slasticama, gubi se ravnoteža šećera u krvi. To onda doprinosi emocionalnoj nestabilnosti, zatim depresiji, ali i drugim ozbiljnijim zdravstvenim problemima.
Odabirom sladila kao što je rižin ili kukuruzni slad, agavin sirup ili pak stevia, ali i drugih cjelovitih namirnica, masnoća od hladno prešanih ulja i orašastih plodova te sojininog ili zobenog mlijeka, učinit ćeš svoje slastice probavljivijima i zdravstveno prihvatljivijima za konzumiranje.
Slastice spravljene od tih namirnica, shodno receptima, u nama će zasigurno pobuditi ugodu, a uz to ćemo biti oslobođeni pritiska zbog negativnih posljedica i moći ćemo više uživati.
Baklava na Makronovin način
Sastojci za tijesto:
- 12 kora za savijače
- 300 gr oraha/lješnjaka (200 gr usitnjeno, 100 gr drobljeno)
- ¼ šalice mrvica
- ½ žličice cimeta (prah)
- ½ žličice praha đumbira
- 1 žličica korice limuna (naribana)
- ¼ šalice suncokretova ulja (hladno prešano)
Sirup:
- 300 gr agavinog sirupa
- 6 dcl vode
- 1-2 limuna
- klinčić (cvijetići)
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte orahe, krušne mrvice, limunovu koricu, đumbir i cimet u prahu.
- Protvan namažite uljem pa u njega složite tri reda kora od kojih svaku premažite uljem i vodom. Zadnju koru pospite mješavinom oraha i začina pa postupak slaganja, premazivanja i nadijevanja kora ponovite još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru također premažite uljem.
- Prije pečenja, zarežite slojeve kora u kvadrate. Svaki kvadrat baklave ukrasite klinčićem, kojeg ćete staviti u sredinu kocke.
- Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok mu površina ne postane zlatnosmeđa (cca 35-45 minuta).
- Sirup za baklavu napravite zasebno i to tako da zakuhate agavin sirup, vodu i sok te nekoliko koluta limuna. Dobiveni sirup izlijte po kolaču i pustite da odstoji najmanje dva sata prije posluživanja.
Recept je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.