Zašto te jezik pecka kada jedeš ananas i kako to spriječiti?
Autor: Maja Belušić
Thinkstock
Svjež ananas je izuzetno sladak i sočan, a osim što se konzumira samostalno često ga možemo pronaći u voćnim salatama ili tortama. Dobra vijest je da je ukusni ananas odličan i za detoksikaciju te mršavljenje. Naime, ananas djeluje kao prirodni diuretik, pomažući izlučivanje suvišne tekućine. Mogli bi ga jesti svaki dan, ali često nas peckanje jezika sprječava da uživamo u ovoj voćnoj poslastici.
Sigurno i tebe ananas asocira na žarenje jezika, nepca i usana. Neki misle kako su osjetljivi ili alergični na određeni sastojak ananasa i kako samo njih pecka u ustima. Sigurno si uočila i kako je ananas pomalo kiselkast. No, iako sadrži limunsku kiselinu, ona nije glavni krivac za peckanje u ustima.
Zašto ananas izaziva peckanje u ustima?
Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, enzim koji razgrađuje hranjive tvari. Stoga se osjećaj peckanja u ustima javlja jer bromelain razgrađuje proteine, odnosno tanki površinski sloj kože u usnoj šupljini. Uloga bromelain u organizmu je da razgrađuje proteine na manje dijelove koje tijelo brže može iskoristiti kao izvor energije. Stoga je sam ananas odličan za vitku liniju, a što se tiče tanke kože u ananasu ne moraš brinuti. Naše tijelo ima odličnu moć brze regeneracije pa ako enzim u ananasu uspije izazvati peckanje u tvojim ustima, taj osjećaj će nestati za par sati jer će se koža u ustima regenerirati.
Kako spriječiti peckanje?
Zbog njegove dobrobiti za organizam, ne bi trebala prestati konzumirati ananas. Bromelain je najviše koncentriran u jezgri (ili stabiljci) ananasa. Stoga, kad oguliš ananas pokušaj što pažljivije izrezati tvrdi dio u sredini te će osjećaj peckanja u ustima biti zanemariv. Kako visoke temperature kod pečenja ili kuhanja suzbijaju djelovanjeenzima, odrezani dio jezgre ili čak cijele komade ananasa možeš prepržiti na grill tavi te tako također spriječiti neugodnu pojavu nakon konzumacije.
U video pogledaj kako najbrže i najlakše nasjeckati ananas: