I zamrznute namirnice su zdrave
”U većini slučajeva zamrznuto voće i povrće zadržava hranjive sastojke čak i više nego ono koje danima čeka da stigne na tržnicu ili police trgovinskih lanaca”, tvrdi Carlo Cannella, nutricionistkinja i profesorica na Fakultetu Sapienza u Rimu. ”Smrznuti proizvodi nam omogućavaju da, prema savjetu Svjetske zdravstvene organizacije, u prehranu uključimo bar dvije porcije različitog povrća na dan.“,
Bogatstvo vitamina i minerala
Industrijsko smrzavanje povrća i voća radi se vrlo brzo, ponekad čak i nekoliko minuta nakon berbe, na temperaturi od -18 stupnjeva Celzijusa. Ovakav način smrzavanja sprječava razvoj bakterija i proces kvarenja voća i povrća. prilikom dubinskog zamrzavanja ne gube se hranjivi sastojci i vitamini, čuva ih voda koja se nalazi u voću i povrću. Od trenutka kad se određena namirnica ubere, ”hranjivi” sat počinje otkucavati. Sve što se s tom namirnicom događa od tog trenutka utječe na njezino starenje, a time i na njezinu nutritivnu vrijednost. Što neka namirnica duže stoji u kutiji ili u kamionu, to se više kvari. pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje degradaciju važnih hranjivih tvari.
Otkrij razliku između smrznute i svježe hrane!