Zamjena za popularnu superhranu

Nutricionisti, kao i kulinarski stručnjaci u posljednje vrijeme često predlažu određene namirnice koje donedavno nisu bile tako često na našem tanjuru. Izuzetno zdrave namirnice poput chia sjemenki i goji bobica odjednom su postale hit. No, neke od tih namirnica nisu svima toliko ukusne ili su pak jako skupe. Odlična stvar je što za svaku od njih možemo pronaći zamjensku namirnicu koja sadrži slične hranjive tvari, ali se razlikuje u teksturi i okusu
Vidi originalni članak

Pripremi kupus umjesto cvjetače

Cvjetača ili karfiol je nedavno postala izuzetno popularna namirnica te se u posljednje vrijeme, uz brokulu, navodi kao jedna od najzdravijih namirnica. Pinterest i Instagram postovi gurmana obiluju fotografijama posvećenim jelima s cvjetačom. Sigurno si već čula za pizzu s tijestom od cvjetače, a možda čak i probala rižoto s cvjetačom ili pečenu piletinu s cvjetačom. Ali, ako ne voliš previše cvjetaču ili smatraš da je jako teško kupiti svježu, radije biraj kupus. Naime, cvjetača je najbolja svježa i teže je pronaći sasvim bijelu cvjetaču sa zelenim, svježim listovima. No, kupus je također snažan zaštitnik imuniteta, prirodni detoksikator te pomagač u borbi protiv srčanih bolesti i raka.

Ako nemaš ideju kako pripremiti kupus, jednostavno isjeckaj kupus te pomiješaj sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem, octom, medom, crnim paprom, te malo morske soli. Pomiješaj okuse dodavanjem drugih sastojaka, kao što su svježe ribani đumbir, mljeveni češnjaka ili nasjeckano voće. Ako nisi ljubiteljica sirovog kupusa, skuhaj ga s malo maslinovog ulja, narezanim jabukama, nasjeckanim žutim lukom, morskom soli i paprom.

Jedi sjemenke sezama umjesto Chia sjemenki

Chia sjemenke su ovih dana jako popularne i stavljaju se u smoothije, zobene kaše, pudinge i džemove. Nema sumnje kako su dobre za tvoje zdravlje, ali ako ti se čini da su svugdje i možda precijenjene, možeš ih zamijeniti sjemenkama sezama. Dok ne sadrže istu količinu omega-3 masnih kiselina kao chia sjemenke, istraživanje je pokazalo da sjemenke sezama podižu količinu antioksidanasa u krvi te uz to smanjuju ukupni i "loš" LDL kolesterol kod ljudi koji imaju visoke razine kolesterola.

I kao chia sjemenke, sjemenke sezama su bogate magnezijem-četvrtina čaše osigurava preko 30 posto dnevne potrebe. Ovaj mineral je ključan za mišiće, živce i imunološki sustava, te regulaciju srčanog ritma, krvnog tlaka i šećera u krvi. Magnezij također doprinosi strukturnom razvoju kosti te stvaranju DNK. Uključiti sezam u svakodnevne obroke je jednostavno. Pospi ih na salatu ili kuhano povrće, tost te dodaj u zobene pahuljice ili smoothije.

Quinoa se može zamijeniti slanutkom

Ovih dana svi su ludi za quinoajom. No, vjerovala ili ne, slanutak ima slične prehrambene vrijednosti. Kao quinoa, slanutak je prirodno bez glutena i pruža jedinstvenu ravnotežu vlaknima bogate prehrane te osigurava "dobre" ugljikohidrate i biljne bjelančevine.

Pola šalice kuhane quinoaje osigurava oko 20 grama ugljikohidrata, 2,5 grama vlakana i 4 grama proteina, dok ista šalica slanutaka ima 17 grama ugljikohidrata, 5 grama vlakana i 5 grama proteina. I također sadrže minerale i antioksidanse. Slanutak je također lako uvrstiti u prehranu. Dodaj ga u juhu, varivo ili posluži na salatu uz drugo povrće ili kao predjela. Za hrskav, ukusan obrok, ispeci ih u pećnici s malo maslinovog ulja i soli. Možeš čak koristiti brašno od slanutka za pečenje ili kuhanje, zgušnjavanje umaka i krem juha. I ne zaboravi, slanutak je glavni sastojak humusa.

Jedi brusnice umjesto goji bobica

Goji bobice su postale popularne uglavnom zbog svoje egzotične prirode. Činjenica je da se koriste u kineskoj medicini za poboljšanje imuniteta i navodno imaju visoku razinu antioksidansa. Međutim, mnogi ljudi smatraju kako su goji bobice pregorke te ih zato ni ne konzumriaju. Osim toga, goji bobice sadrže alkaloide za koje se smatra da uzrokuju upalne procese u tijelu, poput krumpira i patlidžana te ih iz tog razloga mnogi ne žele konzumirati.

Ipak, goji bobice imaju mnoge nutritivne vrijednosti baš popust brusnica. Jedna je studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition utvrdila da polifenolni antioksidansi u stanicama brusnice mogu potaknuti imunološki odgovor na prehlade i gripe. Uz to, poznato je da brusnice sprječavaju infekcije mokraćnog sustava. U jednoj novijoj studiji Sveučilišta Wisconsin studije, 20 žena sklonih infekcijama mokraćnog sustava konzumirala je svakodnevno šalicu sušenih brusnica. U roku od šest mjeseci, stopa infekcija mokraćnog sustava se značajno smanjila. Sušene brusnice možeš pomiješati sa zobenim pahuljicama, dodati na vrh salate, konzumirati uz kuhano povrće ili dodati u rastopljenu tamnu čokoladu.

Otkrij top hranu za čišćenje organizma!

Posjeti missZDRAVA.hr