Zamalo tradicionalni Thai Pad po receptu Christine Pirello
Poznata američka chefica Christine Pirello u svojoj nedavnoj posjeti zagrebačkoj Makronovi otkrila je brojne kulinarske tajne za spravljanje makrobiotičke hrane.
Ona je upravo ovim načinom prehrane pobijedila leukemiju, od koje su joj doktori rekli da će umrijeti za nekoliko mjeseci nakon dijagnoze. Desetljeća iskustva izgradila su je u stručnjakinju za svježe sastojke, začine i prilagođavanje prehrane prirodnim potrebama tijela.
Svoja saznanja sažela i u novoj kuharici Juhe i variva osmišljena posebno za nakladničku kuću Planetopija. U nastavku te čeka Zamalo tradicionalni Thai Pad, jedan od uzbudljivih recepata iz nove kuharice.
Zamalo tradicionalni Thai Pad
Recept za 4 porcije
- 320 g rižinih rezanaca, nekuhanih
- 1 žlica kikirikijevog ili maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, usitnjenog
- 2 pečene crvene paprike, narezane na tanke trake
- 2 velike zrele rajčice, narezane na kockice (van sezone možete koristiti narezane rajčice iz staklenke ili konzerve)
- 120 g zimskog graška
- 320 g tvrdog tofua, narezanog na štapiće debljine 0,5 cm
- sojin umak
- mali prstohvat čili praha
- svježe iscijeđeni sok 1 limete
- 2-3 žlice usitnjenih svježih listova korijandra
- ¼ šalice indijskih oraščića, poprženih i krupno nasjeckanih
- 3-4 mlada luka, narezana na tanke dijagonalne kriške
- 1 šalica klica mungo graha
Priprema:
• U veliki lonac ulij vodu da zakipi pa kuhajte rezance 4 minute. Procijedi i ostavi sa strane.
• U woku ili dubokoj tavi na zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri češnjak i paprike pirjaj 3 minute. Umiješaj rajčice, grašak i tofu, malo sojina umaka te pirjaj dok povrće ne omekša, oko 4 minute. Dodaj sok limete i na laganoj vatri kuhaj još 3 minute često miješajući. Umiješaj listove korijandra i rezance. Prebaci u tanjur i ukrasi indijskim oraščićima, mladim lukom i klicama. Odmah posluži.