Jedi svježi kopar za zdravo srce!

Ovaj nježni plod poznat je još iz antičkih vremena kao začin, ali i kao ljekovita biljka i afrodizijak. Njegova ljekovita djelovanja najprije su otkrivena u ublažavanju upalnih stanja. Zatim je utvrđen i sadržaj snažnih antioksidansa – flavonoida: rutina i kvercetina. Kvercetin, osim antioksidativnih svojstava, očituje i antibakterijsko, antikancerogeno i analgetsko djelovanje, dok rutin pomaže u očuvanju zdravlja srčanožilnog sustava
Vidi originalni članak

Energetska vrijednost 100 grama svježeg kopra iznosi svega 12 kcal. Budući da je bogat vlaknima, potiče probavu, pojačava apetit, ublažava želučane i crijevne tegobe. Konzumira se svjež, usoljen ili konzerviran, a kako ima pikantan i pomalo opor okus – treba biti umjeren prilikom njegovog dodavanja jelima. Odlično se kombinira s rajčicom, limunom, origanom, ribom i morskim plodovima, a nećete pogriješiti ni ako ga upotrijebite kao sastojak pizze, umaka za špagete ili tatarskog bifteka.

Pročitaj recept za integralnu pizzu koja ne deblja!

Posjeti missZDRAVA.hr