Za neke si čula, za neke možda ne: Voćke koje pomažu u borbi protiv raka

Thinkstock
Rak je jedan od vodećih zdravstvenih problema i milijuni ljudi diljem svijeta obolijevaju svake godine od nekog tipa ove opake bolesti. Iako na pojavu raka utječu i faktori koji nisu u našoj kontroli, poput genetike, stil života i način prehrane također igraju ulogu u ovoj priči, a na njih itekako možemo utjecati.
Vidi originalni članak

Znanstvenici posvećuju dosta pažnje ispitivanju svojstava pojedinih namirnica kako bi se utvrdilo mogu li one biti od koristi kod liječenja ili preveniranja raka. Slijedi popis 5 vrsta voća koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu.

Izliječio sam rak Budwig metodom

Lubenica

Lubenice su pune vitamina A, C, B6 i likopena - poznatih antioksidansa. Djeluju protuupalno te pomažu u borbi protiv dijabetesa, artritisa, ateroskleroze, astme i raka.

Šipak

Ovaj plod služi kao aromatni inhibitor sa šest kemikalija. Aromataza je enzim koji je povezan s karcinomom dojke. Šest spojeva koji se nalaze u šipku imaju potencijal za zaustavljanje raka dojke uzrokovanog estrogenom. Još jedna dobra vijesti je da je sok od šipka dobar za osobe s dijabetesom jer ne utječe na razinu šećera u krvi.

Mangostin

Riječ je o vrsti voća koja se uzgaja u južnoj Aziji. Drvo mangostina može narasti i do 25 metara, a plodove daje nakon 10 godina. Dosada je dokazano da mangostin djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski. Jedinstveni antioksidant koji se nalazi u mangostinu  - alfa mangostin, prema tvrdnjama znanstvenika uspješno se bori protiv leukemije, ali potrebno je još istraživanja u tom polju da bi tvrdnja bila sa sigurnošću potvrđena, piše stethnews.com.

7 navika koje preveniraju 40% tumora

Rambutan

Riječ je o još jednoj azijskoj voćki, a bogat je vitaminima A, B i C, te kalcijem, željezom i magnezijem. U istočnom dijelu svijeta se odavno koristi u narodnoj medicini i poznat je po svom svojstvu borbe protiv slobodnih radikala, dok ga zapadne zemlje tek otkrivaju.

Breskve

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry potvrdila je da ekstrakt breskve uspješno ubija vrlo agresivne stanice raka kod miševa. Ekstrakt bresaka također je zaustavio rast tumora i sprečava širenje raka na druge dijelove tijela.

Posjeti missZDRAVA.hr