Vege popečci od tikvica uz umak od jogurta
Za ovo jelo inspirirala sam se knjigom Dunje Gulin "Vege-burgeri" & "Krono kuharicom" Ane Gifing. Odlučila sam se ne koristiti jaja i krušne mrvice već napraviti prave povrtne popečke, a velikim naglaskom na same tikvice i začine.
Sanjin i ja smo se zaljubili u ovo jelo iz prve, poslužila sam ih uz jogurt dressing čiji ćete recept pronaći u nastavku i uz pečeni batat sa začinima koji je savršeno kompletirao sve okuse.
Sastojci za popečke
- 2 tikvice, manje do srednje veličine
- 1-2 režnja češnjaka
- puna šaka sitno nasjeckanog svježeg peršina
- šačica sitno narezanog feta sira
- 3-4 žlica zobenovog brašna
- himalajska sol
- papar
- mrvu kajenske papričice u prahu
- prstohvat sušenog vlasca, po želji*
- Začini po vlastitom izboru.*
Sastojci za jogurt dressing
- 200 g jogurta*
- češnjak u granulama, po okusu
- žličica-dvije limunova soka ili po okusu
- veći prstohvat sušenog vlasca**
- himalajska sol, po okusu
- Koristite koliko god jogurta želite i prilagodite ostale sastojke njegovoj količini, tj okusu.*
- Vlasac može biti i svježi, zašto ne?
Priprema za popečke
Tikvice operite i naribajte. Posolite i ostavite u zdjeli na 10-ak minuta. Sol će pomoći kod cijeđenja tekućine iz povrća.
U međuvremenu nasjeckajte na sitno češnjak,peršin i feta sir. Stavite ribanu tikvicu u cjedilo i dobro protisnite što više njezina soka kako kasnije polpetice ne bi bile gnjecave.
Vratite tikvice u zdjelu i dodajte ostale sastojke, te začinite i dobro promiješajte. Kada budete dodavali brašno vidjeti ćete koliko tikvice pitaju. Nemojte pretjerati sa dodavanjem brašna, bitno da možete jednostavno oblikovati polpete.
U zagrijanoj tavi u kojoj ste ulili malo ulja ( ja sam promiješala malo maslinovog i suncokretovog) slažite popečke i pustite da krčkaju neko vrijeme sa obje strane dok se lagano ne zapeku i dobiju zlaćanu koricu.
Gotove polpete slažite na tanjur koji ste obložili papirom za ruke kako bi se ocijedio višak masnoće. Sastojke za dressing promiješajte u zasebnoj zdjelici i poslužite uz lagane ljetne vege polpetice od tikvica.
Uz finu salatu i pečeni batat nema ništa bolje!
Još recepata potraži na Marijinom blogu "Make it healthy"!