Uskršnji omlet s lukom
Gušti u omletu
Čak i kada nemaš vremena za dugo kuhanje, i dalje možeš pojesti nešto fino, toplo i cijenom pristupačno, a što će biti gotovo u roku od 15 minuta.
S obzirom da je stiglo proljeće jedna od mojih omiljenih namirnica je paška ovčja skuta. Zrnatije je strukture, kremastija i bogatija okusom u odnosu na kravlju skutu (iako, naravno volim i kravlju skutu).
Također sve se češće na tržnici može pronaći i medvjeđi luk poznat i po nazivima divlji češnjak ili šumski luk. Može poslužiti kao prilog jelu ili kao začin umjesto češnjaka. Ima nešto blaži okus od češnjaka no kao prilog ima poprilično jaku i prepoznatljivu aromu (ja bih rekla nešto između češnjaka i poriluka). Koristi se i u ljekovite svrhe, navodno pospješuje rad bubrega i snižava tlak.
Nemoj ga brati sama ako nisi sigurna jer se lako se može zamijeniti za otrovni mrazac, đurđicu ili čemeriku jer im je lišće nalik medvjeđem luku i imaju slično stanište u sjenovitim i vlažnim mjestima! Prepusti branje stručnjacima i naravno pazi kod koga ga kupuješ!
Napomena: Umjesto medvjeđeg luka u ovom receptu možeš koristiti i poriluk.
Sastojci za 2 osobe
- 5 jaja
- 100 g medvjeđeg luka (ako nema medvjeđeg luka kao zamjenu možeš koristiti poriluk)
- 150 g paške ovčje skute
- 50 g pršuta
- muškatni oraščić
- maslinovo ulje
- putar
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti omlet s paškom skutom i medvjeđim lukom.
Priprema s guštom- Operi medvjeđi luk i osuši ga kuhinjskim papirom. Izreži na trakice širine oko pola centimetra.
- Zagrij tri do četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodaj medvjeđi
luk i malo soli. Pričekaj nekoliko minuta da medvjeđi luk uvene i te mu
povremeno dodaj malo vode kad se počne lijepiti za tavu. Pirjaj oko
deset minuta dok ne omekša.
- U međuvremenu izmuti pet jaja s malo soli.
- Na tavu stavi dvije žlice maslinovog ulja i jednu žlicu putra. Zagrij.
Dodaj jaja u tavu, smanji na laganiju vatru i ostavi neka se zapeče s
donje strane. Ne diraj i ne miješaj već povremeno pri kraju samo lagano
protresi. Omlet će biti gotov kad s gornje strane više jaje nije u
tekućem stanju. Pazi na vatru da jaja ne zagore!
- Nasjeckaj pršut
na sitne komadiće. Izmrvi ovčju skutu u jednoj posudi te joj dodaj
pršut, i pirjani medvjeđi luk, malo papra i naribanog muškatnog
orašćića. Sve dobro promiješaj.
- Kad je omlet gotov, na njega stavi smjesu od skute i pažljivo ga preklopi.
- Razreži na pola i posluži na tanjur dok je još vruće.
- Operi medvjeđi luk i osuši ga kuhinjskim papirom. Izreži na trakice širine oko pola centimetra.
- Zagrij tri do četiri žlice maslinovog ulja u tavi te mu dodaj medvjeđi luk i malo soli. Pričekaj nekoliko minuta da medvjeđi luk uvene i te mu povremeno dodaj malo vode kad se počne lijepiti za tavu. Pirjaj oko deset minuta dok ne omekša.
- U međuvremenu izmuti pet jaja s malo soli.
- Na tavu stavi dvije žlice maslinovog ulja i jednu žlicu putra. Zagrij. Dodaj jaja u tavu, smanji na laganiju vatru i ostavi neka se zapeče s donje strane. Ne diraj i ne miješaj već povremeno pri kraju samo lagano protresi. Omlet će biti gotov kad s gornje strane više jaje nije u tekućem stanju. Pazi na vatru da jaja ne zagore!
- Nasjeckaj pršut na sitne komadiće. Izmrvi ovčju skutu u jednoj posudi te joj dodaj pršut, i pirjani medvjeđi luk, malo papra i naribanog muškatnog orašćića. Sve dobro promiješaj.
- Kad je omlet gotov, na njega stavi smjesu od skute i pažljivo ga preklopi.
- Razreži na pola i posluži na tanjur dok je još vruće.
Posluži uz čašu dobre malvazije. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela