Umjereni unos piva štiti žene od srčanog udara

Guliver/Shutterstock
Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da umjereni unos alkohola može imati određeni zaštitni učinak i dok većina naglašava pozitivan utjecaj umjerene konzumacije vina, švedsko istraživanje je pokazalo potencijalno povoljno djelovanje piva.
Vidi originalni članak

Istraživanje je bilo provedeno na reprezentativnom uzorku sredovječne ženske populacije od oko 1 500 ispitanica, kod kojih je na početku istraživanja bio ispitan unos različitih alkoholnih pića. Ispitanice su bile praćene 32 godine, a tijekom ovog perioda zabilježeno je 185 slučajeva srčanog udara, 162 slučaja moždanog udara, 160 slučajeva dijabetesa i 345 slučajeva karcinoma.

Pri unosu žestokog piće je veći rizik od smrtnosti od karcinoma

Analiza prikupljenih podataka pokazala je kako je unos piva učestalosti 1 do 2 puta tjedno bio povezan s čak 30 posto nižim rizikom od srčanog udara, u usporedbi s većim ili manjim unosom. Dakle, umjereno uživanje piva pokazalo je potencijalna zaštitni učinak, a zanimljivo, ovo nije primijećeno za umjerenu konzumaciju vina.

S druge strane, rezultati su pokazali značajnu povezanost visokog unosa žestokih alkoholnih pića i većeg rizika od smrtnosti od karcinoma. U usporedbi s onima koje su žestoka pića pile rjeđe, kod ispitanica koje su ih pile češće primijećen je 50  posto veći rizik.

Izvor: Scandinavian Journal of Primary Health Care

Alkohol u kalorijama - koliko stvarno deblja pivo, vino i žestice?​

Posjeti missZDRAVA.hr