Novo ruho đumbira - zašto je dobro jesti ukiseljeni đumbir?
Dumbir se već tisućama godina koristi kao lijek, hrana, začin i sredstvo za uljepšavanje. Osim eteričnih ulja, u svom sastavu ima i vitamin B, kalij, mangan, bakar i magnezij. Zašto ne pokušati pripremiti đumbir na neuobičajen način - kiseljenjem?
Za kiseljenje trebaš pripremiti:
- 250 g svježeg mladog korijena đumbira
- 2 žličice soli
- 250 ml rižina octa
- 90 ml vode
- 4 žlice šećera.
Dobro operi i oguli đumbir. Tanko ga nareži i stavi u plitku posudu. Posoli i ostavi da stoji 2-3 sata. Osuši ploške đumbira papirnatim ubrusima i stavi ih u steriliziranu staklenku.
Noćni napitci za detoks organizma
Pomiješaj rižin ocat, vodu i šećer, pa ih kuhaj u maloj posudi na srednje jakoj vatri miješajući dok se šećer ne rastopi. Pusti da prokuha pa makni s vatre. Prelij vruću octenu mješavinu preko đumbira, pa pusti da se ohladi i marinira 5-7 dana.
Recept: Đumbirova voda za mršavljenje