Trilogija kestena za slatke užitke

Pripremi slasne delicije od kestena i uživaj u ovim omiljenim jesenskim plodovima. Donosimo ti tri recepta za juhu od maruna s bijelim tartufom, kremu od kestena i parfe od kestena koje su za tebe pripremili chef Mario Čepek iz restorana Vinodol i Zdravko Tomšić, chef kuhinje restorana Draga di Lovrana u Lovranskoj Dragi
Vidi originalni članak

Chef kuhinje i naš suradnik Mario Čepek je u restoranu Vinodol ugostio svog kolegu Zdravka Tomšića iz restorana Draga di Lovrana, pa su zajedničkim snagama osmislili i pripremili ukusne specijalitete od kestena. Mario Čepek je pripremio dva deserta: kremu od kestena i parfe od kestena, a njegov gost Zdravko Tomšić je bio zadužen za juhu od maruna s bijelim tartufom. Donosimo ti recepte i način pripreme.

Krema od maruna s bijelim tartufom

Sastojci za 4 osobe:

  • 30 dag maruna
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 2 žlice reduciranog aceta balsamica
  • sol (prema potrebi)
  • bijeli tartuf
  • tučeno vrhnje

Priprema:

  1. Marune skuhati, oguliti i propasirati.
  2. Pastu od maruna kratko tostirati i podlijevati s goveđim temeljcem, prokuhati kratko.
  3. Začiniti s acetom i solju.
  4. Poslužiti s tučenim vrhnjem i tartufom.

Krema od kestena

Recept je za 4 osobe

Sastojci za beze:

  • 4 bjelanjka
  • 15 dag šećer kristala
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 4 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dcl mlijeka
  • 5 dag maslaca
  • 2 dag šećera u prahu
  • 20 dag kesten pirea
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 2 listića želatine
  • 10 dag čokolade

Priprema:

  1. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilin šećer uz konstantno miješanje.
  2. Ravnomjerno rasporediti smjesu u maslacem premazan silikon i peći na 160 °C oko 20 minuta.
  3. Mikserom istući mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer na pari dok se pjena ne počne zgušnjavati. Dodati prethodno namočenu želatinu i kratko miješati da se otopi.
  4. Maslac i šećer u prahu pjenasto istući. Dodati kestene i povezati u smjesu. Sve skupa umiješati u pjenu koju smo ohladili na sobnoj temperaturi. Šlag istući i rahlo umiješati u kremu.
  5. Čašu puniti s kremom. Posuti naribanom čokoladom. Završiti s kremom i posipati s kesten pireom.

Parfe od kestena

Recept je za 4 osobe

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 8 dag šećer kristala
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dag oraha
  • 2 dag badema
  • 2 dag lješnjaka
  • 2 dag čokolade u prahu
  • 2 dag kakaa
  • 2 dag glatkog brašna
  • 6 dag maslaca

Sastojci za parfe:

  • 4 žumanjka
  • 4 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dcl mlijeka
  • 40 dag kesten pirea
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 2 listića želatine

Sastojci za glazuru:

  • 5 dag čokolade
  • 1 dcl vrhnja
  • 1 žlica ulja

Priprema:

  1. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto istući s električnim mikserom. Postepeno uz miješanje dodati sve suhe sastojke i na kraju topljeni maslac.
  2. Smjesu izliti u prethodno namašćen kalup.Peći na 160 °C cca. 30-35 minuta.
  3. Mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer tući na pari dok se pjena ne počne zgušnjavati. Dodati prethodno namočenu želatinu i nastaviti miješati dok se ne rastopi.
  4. Kesten dodati u toplu smjesu. Kada se ohladi na sobnoj temperaturi dodati tučeno slatko vrhnje.
  5. Biskvit prerezati (po želji namočiti s malo ruma), pola kreme premazati preko biskvita i prekriti s drugom polovicom biskvita. Premazati s preostalom kremom. Parfe ohladiti i preliti s glazurom.
Posjeti missZDRAVA.hr