Tri recepta za zdravu i gustu vruću čokoladu

Guliver/Shutterstock
Malo je onih što mogu odoljeti čokoladi, a posebice omiljenom napitku, vrućoj čokoladi, koja tako lijepo grije i tješi kada je vani hladno i mračno.
Vidi originalni članak

Čim zima pokuca na vrata i temperature se naglo snize, otvara se apetit za masnom i slatkom hranom. Vruća čokalada čini se kao dobar izbor za hladne dane, ali većina ih je puna kalorija i nezdravih sastojaka. No, postoji zdrava, a jednako ukusna verzija. Bogatstvo okusa prave vruće čokolade leži u sirovom kakao prahu koji je prava riznica nutrijenata i antioksidansa.

Veganska vruća čokolada

Sastojci:

  • šalica (250 ml) bademova mlijeka
  • 2 žlice agavina sirupa (ili nekog drugog prirodnog sladila)
  • 2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
  • ½ žličice cejlonskog cimeta u prahu

Priprema:


Zagrijte bademovo mlijeko u lončiću, neka bude vruće, ali nemojte ga ostaviti da zakuha. Zatim ga maknite sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu. Možete upotrijebiti i mini pjenjaču za mlijeko kako biste dobili krasnu pjenu na vrhu. Ako preferirate gušću čokoladu, možete dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusne. Poslužite vruću čokoladu u omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodati štapić cimeta.

Veganska vruća čokolada s kuzu prahom

Sastojci:

  • Kuzu prah
  • Mlijeko po izboru
  • Kakao prah
  • Tamna čokolada

Priprema

Kuzu otopite u dl biljnog napitka, a drugi dio mlijeka ubacite u lonac i stavite grijati. U rastopljeni kuzu dodajte kakao prah i dobro miješajte kako ne bi nastale grudice. Kad se otopilo, prelijte tu smjesu u mlijeko koje se grije i dodajte komadiće čokolade. Promiješajte i to je to. Svakako pazite s kuzu prahom i zagrijavanjem. Što je mlijeko toplije, to se kuzu više zgusne pa je najbolje da mlijeko bude toplo, a ne vruće, jer ćete ga teško moći popiti.

Veganska vruća čokolada s maca prahom

Sastojci:

  • šalica organskog kakao praha
  • šalica praha kokosova mlijeka
  • 1/4 šalice koksova šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača (stevia)
  • 1/2 žličice cimeta
  • 4 žličice sirovog kakaa
  • 2 žličice maca praha
  • malo himalajske soli

Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjelici. Uzmite žlice kakao smjese te stavite u šalicu. Zatim dodajte kipuću vodu i dobro promiješajte. Po ukusu dodajte još kakaa ili zaslađivača. Ako nemate prah kokosova mlijeka, možete direktno toplu čokoladu pripremiti s pravim kokosovim mlijekom.

Kuhano vino i vruća čokolada Recept: vruća čokolada s crvenim vinom za hladne večeri

Posjeti missZDRAVA.hr