Trešnje: Kalorijska vrijednost i kako ih pripremiti za smrzavanje
"Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako da snizuju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva", objasnile su nutricionistice iz Vitaminoteke i otkrile nutritivne vrijednosti trešanja.
Nutritivne vrijednosti:
- Jedinica serviranja trešanja (73 grama) sadrži 50 kalorija,
- 1 gram ukupnih masti,
- 2 grama ukupnih ugljikohidrata,
- 2 grama prehrambenih vlakana,
- 10 grama šećera,
- 1 gram proteina.
Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu. Voće i povrće, pa tako i trešnje ujedno sadrže tisuće fitokemikalija zaslužnih za mnoga zaštitna svojstva ovih važnih namirnica.
Kako ih odabrati i čuvati?
Zrele trešnje su velike, sjajne, mesnate i tamne boje. Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji traži plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavaj plodove koji su natučeni.
Kupuj samo trešnje koje su čuvane na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer visoke temperature oštećuju njihovu teksturu i okus. Trešnje možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Povremeno provjeri plodove i odstrani one koji su se pokvarili.
Trešnje možeš zamrznuti tako da ih opereš, dobro osušiš, zatim raširiš na podlozi u jednom sloju i tek tada staviš u zamrzivač. Smrznute trešnje čuvaj do godinu dana.