Trešnje: Kalorijska vrijednost i kako ih pripremiti za smrzavanje

Guliver Shutterstock
Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamno crvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava.
Vidi originalni članak

"Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako da snizuju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva", objasnile su nutricionistice iz Vitaminoteke i otkrile nutritivne vrijednosti trešanja.

Nutritivne vrijednosti:

  • Jedinica serviranja trešanja (73 grama) sadrži 50 kalorija,
  • 1 gram ukupnih masti,
  • 2 grama ukupnih ugljikohidrata,
  • 2 grama prehrambenih vlakana,
  • 10 grama šećera,
  • 1 gram proteina.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu. Voće i povrće, pa tako i trešnje ujedno sadrže tisuće fitokemikalija zaslužnih za mnoga zaštitna svojstva ovih važnih namirnica.

zdravstveni benefiti tresanja Trešnje: Poboljšavaju san i tope masti

Kako ih odabrati i čuvati?

Zrele trešnje su velike, sjajne, mesnate i tamne boje. Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji traži plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavaj plodove koji su natučeni.

Kupuj samo trešnje koje su čuvane na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer visoke temperature oštećuju njihovu teksturu i okus. Trešnje možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Povremeno provjeri plodove i odstrani one koji su se pokvarili.

Trešnje možeš zamrznuti tako da ih opereš, dobro osušiš, zatim raširiš na podlozi u jednom sloju i tek tada staviš u zamrzivač. Smrznute trešnje čuvaj do godinu dana.

Posjeti missZDRAVA.hr