Toskanska pita
Maja Matus iz Trogira poslala nam je recept za toskansku pitu od borovnica i crvenog ribizla s maslinovim uljem kojeg je stručni žiri zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio receptom tjedna. Pošalji nam i ti svoj originalni zimski recept i možda uđeš u izbor za kuharicu zime koje osvaja poklon bon u vrijednosti 3000 kuna!
Kuharica tjedna Maja Matus za nagradu od Maggija dobiva poklon paket proizvoda Maggi Sočno iz pećnice i druge začine te poklone iznenađenja, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Također ulazi u izbor za kuharicu zime, kojoj će Maggi darovati poklon bon u vrijednosti 3000 kuna za kupnju pećnice u Technomaxovom dućanu u zagrebačkom shopping centru King Cross.
Saznaj kako i ti možeš sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime!"
Sastojci za 6 osoba:
- 2 jaja
- 135 g kristal šećera
- 90 g otopljenog maslaca
- 60 ml domaćeg maslinovog ulja
- 75 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog pšeničnog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 125 g svježih ili zamrznutih borovnica
- 125 g svježih ili zamrznutih crvenih ribizla
- ribana korica 1 naranče
- ribana korica 1 limuna
- šećer u prahu za posipanje
Priprema- Jaja pomiješati sa šećerom pa miksati oko 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
- U
pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac, maslinovo ulje,
ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između svakog
dodavanja sastojka. Na kraju dodaj ribanu koricu naranče i limuna, malo
soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
- Voće mora
biti sobne temperature, a ako koristiš zamrznuto, treba biti na pola
odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok. Voće pomiješaj s
šećerom po volji.
- 1/4 voća umiješaj lagano kružnim pokretima u
pripremljeno tijesto. Kalup namasti s malo rastopljenog maslaca. Smjesu
izlij u kalup i stavi peći 20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na
175°C.
- Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano
poredaj po površini kolača pa lagano žličicom utisni voće u biskvit.
Stavi peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
- Posluži posuto šećerom u prahu.
- Jaja pomiješati sa šećerom pa miksati oko 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
- U pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac, maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između svakog dodavanja sastojka. Na kraju dodaj ribanu koricu naranče i limuna, malo soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
- Voće mora biti sobne temperature, a ako koristiš zamrznuto, treba biti na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok. Voće pomiješaj s šećerom po volji.
- 1/4 voća umiješaj lagano kružnim pokretima u pripremljeno tijesto. Kalup namasti s malo rastopljenog maslaca. Smjesu izlij u kalup i stavi peći 20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C.
- Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano poredaj po površini kolača pa lagano žličicom utisni voće u biskvit. Stavi peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
- Posluži posuto šećerom u prahu.