Tortice od lješnjaka i jagoda u čaši

Predstavljamo Alisu Bunjevac, jednu od četiri nove blogerice koje će ti svaki tjedan donositi novi zdravi recept. Alisa ima blog na kojem predstavlja recepte bez glutena i cilj joj je pokazati da osobe koje ne mogu unositi gluten imaju pravo na jednako ukusnu prehranu kao i ostali. Alisa ti donosi recept za fine tortice od lješnjaka s jagodama
Vidi originalni članak

Alisa Bunjevac počela se baviti kuhanjem iz uvjerenja da osobe koje iz bilo kojeg razloga ne mogu unositi gluten imaju pravo na jednako ukusnu prehranu kao i ostali. S tom misijom je i pokrenula stranicu bezglutena.hr na kojem mnoge klasične recepte priprema na bezglutenski način. Čitateljima Zdrave Krave poznata je jer je osvojila drugo mjesto na natječaju 'Kuhaj u ritmu proljeća 2013.' za svoj recept za bezglutenske muffine s tikvicama. Zaljubljenica je u putovanja te uživa u dobrom društvu i hrani. Živi u Zagrebu, ali nedostaje joj rodni Dubrovnik. Majka je jednog dječaka koji je prvi degustator svih njenih jela. Alisu potraži i na Facebooku.

Sastojci:

Podloga: 

  • 100 g lješnjaka
  • 2 žlice kokosovog ulja 
  • 2 žlice agavinog sirupa

Krema: 

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml kiselog vrhnja 
  • 4 žlice agavinog sirupa 
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • jagode

Priprema:

  1. Na vrućoj suhoj tavi tostiraj lješnjake da im se odvoji opna. Najlakše je to napraviti tako da u suhu krpu staviš lješnjake te trljaš rukama dok se neodvoji opna. Prebaci lješnjake u mlinac za kavu (blender ili sl) i samelji ih
  2. Tople mljevene lješnjake pomiješaj s kokosovim uljem sobne temperature i agavinim sirupom. Toplina lješnjaka rastopit će ulje i dobit ćeš kompaktnu smjesu. 
  3. Rasporedi smjesu na 4 jednaka dijela i stavi je na dno čaša u kojima će se servirati tortice. Stavi u hladnjak.
  4. Mascarpone sir, kiselo vrhnje, vaniliju u prahu i agavin sirup miksaj dok ne dobiješ kremu. 
  5. Nareži jagode na ploškice. Slaži ploške jagoda uz rub čaše na podlogu. Sredinu ispuni kremom te na kraju ukrasi jagodama. Stavi u hladnjak da se krema stisne i da se tortice ohlade prije konzumacije
Dobar tek!
Posjeti missZDRAVA.hr