Torta s limunom

Donosimo ti recept za zdravu tortu s limunom. Recept ti otkriva Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne kuhinjeu Hrvatskoj. Recept je izdvojen je iz knjige ''Prirodno i slatko'': cjeloviti deserti bez šećera, autorice Jadranke Boban Pejić
Vidi originalni članak

Sastojci

Tijesto:

  • 1 i ½ jušna žlica agavinog sirupa
  • 4 jušne žlice biomargarina
  • ¼ šalice brašna tip 850
  • ¾ šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 4 jušne žlice mljevenih badema
  • prstohvat soli
  • ½ čajne žlice praha vanilije

Nadjev:

  • 700 g tofua (tvrdog)
  • sok i naribana korica 2 limuna
  • sok i naribana korica 2 naranče
  • 2/3 šalice agavinog sirupa
  • 1/3 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
  • 1 čajna žlica vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 jušne žlice aru praha
  • listići badema za ukras

Priprema

  1. Zagrij pećnicu na 180°C.
  2. Za biskvit izmiksaj agavin sirup i margarin.
  3. Pomiješaj sa svim drugim sastojcima za tijesto i stavi na nauljeni kalup za tortu (promjera 20 cm).
  4. Izmiksaj sve sastojke za nadjev u glatku smjesu pa rasporedi na tijesto.
  5. Peci 30 minuta da lagano potamni.
  6. Pet minuta prije kraja pečenja pospi listićima badema.
  7. Ostavi da se ohladi pa posluži.

Recept je izdvojen je iz knjige ''Prirodno i slatko'': cjeloviti deserti bez šećera, Jadranke Boban Pejić (Planetopija, 2009.) Foto: Maja Danica Pečanić)

Posjeti missZDRAVA.hr