Torta od smokava s bijelom čokoladom i orasima
Pjenasto umuti jaja sa šećerom. Dodaj brašno s praškom za pecivo, mljevene orahe, pasirane smokve, vodu i ulje. Izlij smjesu u kalup za torte obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijevih oko 25 minuta. Dobro je ohladi i zreži na tri dijela.
Zagrij vrhnje do vrenja, pa umiješaj kocke čokolade i listiće maslaca. Miješaj dok se ne otope. stavi u hladnjak na dva sata, pa dobro ohlađeno izmiksaj mikserom. Premazuj kore s kremom, slaži jednu na drugu i na kraju ukrasi smokvama te pospi orasima.
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica oraha
- 7 žlica pasiranih smokvi
- 3 žlice brašna
- 1/4 šalice (od 2 dl) vode
- 2 dl ulja
- prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 300 g bijele čokolade
- 5 dl slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 8 smokvi
- sjeckani orasi za posipanje