Torta od lješnjaka i meda po receptu Jamieja Olivera
Čokoladna torta s medom i lješnjacima po receptu Jamieja Olivera jednostavna je za pripremu i daje fantastične rezultate. Sigurni smo da će usrećiti sve slatkoljupce među vama!
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 220 g meda
- 4 velika jaja
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 150 g brašna
- 2 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
Sastojci za čokoladni premaz:
- 200 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Podmaži lim za pečenje ili kalup za torte (24 centimetra) i obloži ga masnim papirom.
- Uz pomoć miksera istuci maslac sve dok ne postane blijed i kremast. Zatim dodaj med i dobro promiješaj kako bi se sastojci sjedinili.
- Razboj jedno po jednu jaje u smjesu i lagano miješaj nakon svakog puta. Zatim počni dodavati suhe sastojke i također lagano miješaj.
- Smjesu ulij u kalup i žlicom ili špatulom poravnaj. Peci na sredini pećnice 45 do 50 minuta.
- Izvadi van iz pećnice i pričekaj da se malo ohladi. Okreni naopako i izvadi van na žicu kako bi se kolač ohladio u potpunosti.
- Na pari otopi maslac i zatim dodaj izlomljene komade čokolade. Miješaj i pripazi da se čokolada ne pregrije. Skini s vatre i pričekaj da se malo ohladi. Glazuru uz pomoć žlice i ravnoga noža nanesi na tortu. Po želji posipaj cijelim ili mrvljenim lješnjacima. Ostavi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi u hladnjak.
- Posluži s dodatkom lješnjaka, kuglom sladoleda ili uz voće po izboru. U slast!
Nutritivne informacije:
- Kalorije: 329 kcal
- Masnoća: 24,4 g
- Šećeri: 15,2 g
- Protein: 5 g
- Ugljikohidrati: 21,7 g