Anđeoska torta s bobičastim voćem

Ako voliš prozračne i lagane biskvite, a imaš višak bjelanjaka, najbolji izbor je anđeoski kolač. "Angel Food Cake", iako se priprema od bjelanjaka, nije klasična beze torta. U snijeg od bjelanjaka dodaje se mala količina brašna i kolač se peče poput biskvita
Vidi originalni članak

Vinski prašak za čvrstoću

Svoju je popularnost stekao je krajem 19. st. u Sjevernoj Americi. Ime je dobio zbog svoje bjeline, lakoće i prozračnosti. Prozračnost i bjelinu daju mu bjelanjci, koji su osnovni sastojak ove slastice. U zdjelu s bjelanjcima dodaje se po većini receptura "cream of tartar" ili vinski prašak za pecivo. Koristi se kako bi učvrstio bjelanjke, povećao njihovu toplinsku toleranciju i volumen. Nakon pečenja tučeni snijeg od bjelanjaka ostat će, zahvaljujući vinskom prašku, čvrst i neće splasnuti. Vinski prašak za pecivo možeš zamijeniti sa žličicom limunske kiseline ili malo limunova soka. Bjelanjci za pripremu ovoga kolača neka ne budu izravno iz hladnjaka - ostavi ih neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Provjeri kolač pet do deset minuta prije vremena koje piše u receptu. No ne otvaraj pećnicu, neka prođe barem 2/3 vremena naznačenog u receptu, jer bi biskvit mogao "pasti". Znat ćeš da je pečen kad je vrh čvrst, ali elastičan, a biskvit se tek počeo odvajati od rubova. Klasičnu verziju kolača možeš obogatiti s malo gorkog kakaa, čokolade u prahu ili premazati šlagom i posuti kokosovim brašnom. Površinu kolača možeš premazati i pasiranim jagodama koje si izmiksala s maslacem, šećerom u prahu i vanilijom te posuti šarenim šećernim mrvicama.

Sastojke za tortu i način pripreme za Anđeosku tortu potraži na portalu Gastro.hr

Posjeti missZDRAVA.hr