Tjestenina sa seitanom i algama
Snježana Mačužić iz Zagreba poslala nam je svoj recept za tjesteninu sa seitanom i algama kojeg je stručni žiri Zdrave Krave i Gastro.hr-a odabrao za novi recept tjedna. Uskoro biramo kuharicu proljeća, pa ćeš i ti moći dati svoj glas za omiljeni proljetni recept
Sastojci:
- 20 dkg shiitake ili maitake gljiva
- 4 komada mladog luka
- 5 dkg dimljenog seitana
- 5 dkg dimljenog tofua
- 1/2 trake kuhane kombu alge
- 1 vezica kopra
- 5 dkg suncokretovih sjemenki
- 1 šalica tjestenine od riže
- 1/2 šalice kopra
- 1/2 žličice himalajske soli
Priprema:
- Na suncokretovom ulju poprži bijeli dio mladog luka i dodaj gljive te ih popirjaj na laganoj vatri. Pri kraju dodaj na sitno narezani zeleni dio mladog luka.
- U woku ugrij ulje i stavi rižino tijesto u malim količinama da se poprži tj. napuhne, vrlo kratko da ne požuti.
- Dimljeni seitan, tofu i kombu algu nareži na tanke štapiće.
- Na suhoj tavi poprži suncokretove sjemenke i dodaj malo shoya umaka.
- Kopar poprži na suncokretovom ulju samo na kratko da zamiriši.
Na tanjur stavi rižino tijesto u obliku gnijezda. U sredinu stavi gljive, a okolo njih poslaži štapiće od tofua, seitana i kombu alge. Oko tijesta pospi kopar (travu) i suncokretove sjemenke. - Na vrh gnijezda stavi jaja od japanske prepelice, koja su izuzetno zdrava, a piju se sirova. U sebi sadrže željezo, fosfor, kalij, B i A vitamine, koji su ti najviše potrebni u proljeće jer podižu imunitet i pojačavaju životnu energiju.
Moja zdrava proljetna tajna je..
Moja tajna je umjetničke prirode. Pokušavam sve ono što vidim u prirodi prenijeti na tanjur. To mora biti lijepo za oči i fino za nepce. U proljeće počinje rasti trava (kopar, mladi luk...) ptice svijaju svoja gnijezda i svojim rano jutarnjim pjevom daruju nam pozitivnu energiju. Na nama je da to prepoznamo i konzumiramo.
Snježana će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!