Tart s korama od ribanog krumpira umjesto tijesta, punjen špinatom i sirom
Laura Roman autorica bloga lavieshobaine.com za missGASTRO napisala je recept za tart od krumpira i špinata, a mi ti ga prenosimo. Recept za tart od svježeg sira i špinata koji ima neobičnu bazu – napravljenu od naribanog krumpira.
Tart sam punila svježim sirom, špinatom te sušenim i cherry rajčicama. Odlučila sam dodati i karamelizirani luk kako bi tart dobio i notu slatkoće. Možeš ga poslužiti toplog, ali imaj na umu da će biti ukusan i kad se ohladi.
Druge recepte potraži na blogu La Vie Shobaine i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Sastojci:
- 420 g krumpira
- 200 g špinata (smrznutog)
- 1 luk
- 100 g cheddar sira
- 1 žličica suhog bosiljka
- 2 žličice origana
- Šaka cherry rajčica
- 8-10 sušenih rajčica
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- 100 mL jogurta.
Postupak:
- Krumpir ogulite te naribajte na grubo. Stavite u hladnu vodu i pustite namočeno dok pripremite ostale sastojke. Naribajte cheddar sir.
- Sušene rajčice prelijte vrućom vodom i pustite da se rehidriraju.
- Luk narežite na trakice, stavite u tavu s malo ulja ili gheeja i posolite. Nakon nekoliko minuta dodajte žličicu smeđeg šećera te ga uz miješanje termički obradite dok se ne karamelizira.
- Krumpir ocijedite i prosušite. Dodajte ga u veću zdjelu i dodajte mu naribani cheddar sir i posolite. U nauljenu posudu za tart kompaktno utisnite smjesu pa ga stavite peći 10 – 15 minuta na 180 stupnjeva.
- Smrznuti ili svježi špinat pirjajte na malo maslinovog ulja. Po želji možete dodati i češnjak.
- U zdjelu dodajte svježi sir, jaje i jogurt te posolite i začinite bosiljkom i origanom. Dodajte nasjeckani špinat, sušene rajčice i pola karameliziranog luka te sve dobro promiješajte. Cherry rajčice narežite na tanke ploške.
- Kada je baza od krumpira i cheddara poprimila zlatnu boju, izvadite posudu za tart te ulijte smjesu od sira i špinata. Na vrh utisnite cherry rajčice i ostatak karameliziranog luka. Pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta.