Tamara Novaković je kuharica zime!
U uži krug izbora "Kuhaj u ritmu zime" zahvaljujući glasovima čitatelja ušle su sljedeće kuharice:
- Erika Tomljenović sa svojim receptom za vegansku tortu dobila je 115 glasova čitatelja, što joj u krajnjem izboru donosi 3 boda
- Josipa Božić s receptom za varivo od leće osvojila je 69 glasova, odnosno 2 boda
- Tamara Novaković sa svojim čokoladnim trufflesima dobila je 61 glas i 1 bod.
Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima, također su dali 1, 2 ili 3 boda. Pročitaj kako su objasnili svoje ocjene:
Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr:
- Erikina veganska torta: 1 bod - fina torta s korektnim receptom, međutim, nedostaje maštoviti element koji bi joj priskrbio veći broj bodova u ovoj konkurenciji.
- Josipino varivo od leće: 3 boda - izvrsna ideja za lagano i ukusno varivo od hranjive crvene leće, svi začini su u harmoniji, a omjeri namirnica idealni. Odlično se uklapa u jelovnik u ovo doba kada zima lagano posustaje i izmjenjuje se s proljećem.
- Tamarini čokoladni trufflesi 2 boda - jednostavno, maštovito i fino. Teško je pogriješiti s tako dobro biranim temeljnim namirnicama u receptu.
Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave:
- Erikina veganska torta: 1 bod - vesela torta vizualno, ali joj nedostaje maštovitosti u sadržaju, odnosno u izboru sastojaka. Svakako bi izbjegla soda bikarbonu i kakao odnosno pronašla alternativu!
- Josipino varivo od leće: 3 boda - Odlično i vrlo primamljivo zimsko varivo! Ulijeva povjerenje da će nas tijekom hladnih dana zagrijati i dobro nahraniti. Prst gore za kumin kao začin u kombinaciji s lećom.
- Tamarini čokoladni trufflesi s kardamomom: 2 boda - zdrava slastica, rado ću je isprobati u vlastitoj kuhinji. Tamara je već u prvom krugu sudjelovanja za izbor kuharice jeseni pokazala visoke kreativne gastro sposobnosti! Sretni su oni kojima kuha svakodnevno.
Čitaj dalje i saznaj kakve su bodove dali ostali članovi žirija!
Ocjene kuhara
Marinela Prodan, autorica recepata koje možeš s guštom čitati i na Zdravoj Kravi:
- Erikina veganska torta: 2 boda - Sviđa mi se kombinacija sastojaka korištenih u tijestu i kremi. Zasigurno vrlo lagana i ukusna torta no uza sve sastojke nekako mi ne odgovara dekoriranje sa ticino masom ma koliko ono bilo slatko. Bubamarice jesu fora i svaka čast na izradi, prekrasno izgledaju, no ja bih se uz ovakvu tortu radije zadržala na nekoj neutralnijoj dekoraciji od tamne čokolade.
- Josipino varivo od leće: 1 bod - svi su sastojci dobro uklopljeni izuzev što bih ja iz ove kombinacije izbacila sitnu tjesteninu jer nema potrebe za njom s obzirom da ima i krumpira i leće u ovoj kombinaciji.
- Tamarini čokoladni trufflesi s kardamomom: 3 boda - po meni najbolji recept od ova tri i zaslužuje tri boda. Zašto? Koncentracija je na dvije osnovne namirnice – tamnoj čokoladi i kardamomu. Osvaja svojom jednostavnošću pripreme i okusa. Less is more ili u prijevodu – manje je više!
Chef Marijo Ćepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr:
- Erikina veganska torta: 2 boda - dvojio sam između Tamarinog i Erikinog recepta u ocjeni, samo je nijansa prevagnula u korist čokoladnih truffflesa, ali sve čestitke i veganskoj torti!
- Josipino varivo od leće: 1 bod - vrlo zanimljiv recept od leće, no sugerirao bi autorici recepta da vodu zamijeni jušnim temeljcem ili pak vodom u kojoj je kuhala leću.
- Tamarini čokoladni trufflesi s kardamomom: 3 boda - zanimljivi sastojci u odličnom receptu! Nemam što dodati, sve je tu!
Ukupni bodovi ( bodovi čitatelja plus bodovi žirija)
- Erikina veganska torta ima 9 bodova
- Josipino varivo od leće ima 10 bodova
- Tamarini čokoladni truffles ima 11 bodova
Čestitamo pobjednici Tamari koja osvaja poklon bon MAGGI-ja u vrijednosti 3000 kuna za kupovinu u Technomax dućanu, ali i Eriki i Josipi, kao i svim kuharicama tjedna!
Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu proljeća" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata s raznovrsnim proljetnim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica proljeća!