Prehrana Sv. Patrika kao pojam zdravog
Povjesničarka prehrane Regina Sexton kaže kako u to vrijeme pretilost nikako nije bila problem te da je prehrana bila sezonska i umjerena. ''Tadašnje društvo je uvelike brinulo o prehrani, a iako nisu imali današnje mogućnosti čuvanja hrane jako dobro su brinuli o skladištenju namirnica koje su željeli očuvati za buduću konzumaciju '', tvrdi Sexton.
Knjige tadašnjih redovnika otkrivaju što je Sveti Patrik jeo
''Prehrana je bila bogata vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, fermentiranim mliječnim proizvodima, žitaricama niskog glikemijskog indeksa, proteinima, vitaminima i mineralima.'', navela je Sexton. Ujedno napominje kako su redovnici vodili knjige koje danas pokazuju da je Patrik najvjerojatnije jeo žitarice i mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i raznih svježih i zrelih sireva.
Žitarice, najčešće zob i ječam, uz malo raženog brašna pšenice korišteni su u proizvodnji spljoštenog (beskvasnog) kruha. Povjesničarka navodi kako je Patrik, slavljen jer je proširio kršćanstvo i Irsku "oslobodio od zmija", jeo i druge kulinarske specijalitete poput guščjih jaja, meda, jabuka i potočarki, a od začina je koristio divlji češnjak.
Isprobaj ukusan i zdrav doručak od jabuka i sirutke!