Švedska blagdanska peciva s bademom

Tradicionalna švedska peciva sa šafranom, Lussebullar, neizostavna su slastica u Švedskoj za vrijeme božićnih blagdana. Napravi ih unaprijed i zamrzni, izvadi ih večer pred sam Božić i imat ćeš fantastično mekana mirisna peciva na božićno jutro
Vidi originalni članak

Sastojci za 15 peciva:

  • 7 g suhog kvasca
  • prstohvat himalajske soli
  • 1 g šafrana u prahu
  • 60 g ghee maslaca
  • 55 ml javorova sirupa, klasa A *
  • 135 ml bademova mlijeka**
  • 50 g paste od badema/bademova maslaca ***
  • 120 g jogurta
  • 250 g pirova brašna
  • 150 g integralnog pirova brašna
  • 30 suhih grožđica
  • rum

*Ako želiš, možeš koristiti med ili agavin sirup, iako javorov sirup ipak daje neku posebnu notu svojim specifičnim okusom.
**Ja koristim bademovo mlijeko sa blago tostiranim okusom badema
*** Pastu od badema napravi tako što ćeš samljeti bademe u brašno te nastaviti blendati dok smjesa ne postane malo mekša i tečnije. Možeš dodati malo agavinog slada i malo kokosova ulja ili ghee maslaca za ljepšu teksturu

Priprema:

  1. Grožđice namoči u malo ruma i ostavi da tako stoje za vrijeme pripreme peciva.
  2. Suhi kvasac, sol, te šafran promiješaj u velikoj zdjeli.
  3. Ghee maslac otopi na laganoj vatri u malom lončiću. Dodaj mlijeko, javorov sirup te pastu od badema, miješaj još nekoliko sekundi na laganoj vatri te ugasi i nastavi miješati kako bi malo otopio bademovu pastu. Koristi pjenjaču i žlicu, odnosno što ti je već jednostavnije.
  4. Prelij tekućinu preko kvasca, soli i šafrana te promiješaj.
  5. Dodaj jogurt i miješaj dok ne sjediniš sve sastojke.
  6. Sipaj brašna te koristeći drvenu kuhaču promiješaj sve sastojke pa nastavi ručno mijesiti tijesto na pobrašnjeloj površini kako bi oformio mekani okrugli komad tijesta.
  7. Lagano prekrij tijesto neljepljivom prozirnom folijom ili masnim papirom te kuhinjskom krpom.
  8. Ostavi da se tijesto diže otprilike sat vremena na toplom mjestu.
  9. Prebaci tijesto na radnu pobrašnjelu plohu, premijesi tijesto nekih minutu te ga uobliči u baguette.
  10. Nožem razreži 15 jednakih dijelova tijesta te svaki komad tijesta razvaljaj rukama u debeli štapić i onda rolaj svaki vrh u suprotnu stranu.
  11. Dobiti ćeš tijesto u obliku slova S.
  12. Ponovo ostavi tijesto na toplome da se diže nekih pola sata.
  13. Premaži jajetom te na svaki kraj u kružić utisni po jednu grožđicu.
  14. Peci na 200-220 C stupnjeva, 7-9 minuta.
  15. Izvadi, prebaci na rešetku za hlađenje te posluži odmah!

Peciva će se topiti u tvojim ustima netom nakon pečenja, bit će fina i idući dan.Možeš ih i zamrznuti, biti će savršeno mekane jednom kad ih izvadiš i ostaviš da se odmrznu!

Uživaj u ovim divnim švedskim blagdanskim pecivima!

Mariju i njene zdrave recepte možeš pronaći na njenom blogu Make it healthy i na Facebooku.

Posjeti missZDRAVA.hr