Praktični savjeti za primjenu češnjaka

Stara njujorška izreka kaže da nas novčić može odvesti do podzemne željeznice, ali češnjak osigurati slobodno sjedalo. Uz oštar miris, češnjak se odlikuje brojnim kvalitetama. Riješi kviz i saznaj kako češnjak djeluje na zdravlje, kome može naškoditi i kojim trikovima možeš neutralizirati njegov miris.
Vidi originalni članak

Riješi kviz o češnjaku. Klikni ovdje.

Jedan od najstarijih začina

Češnjak je jedan od najstarijih začina. Spominje se u kineskim zapisima od prije 5 tisuća godina, kada se proširio prvo na Egipat gdje su ga graditelji piramida svakodnevno jeli, a zatim je postao popularan i u ostatku svijeta. U srednjem vijeku je bio univerzalno sredstvo za borbu protiv vještica i svih drugih zlih sila i bića, a njime se pokušavala liječiti i kuga. Danas je Kina najveći proizvođač češnjaka u svijetu, zauzimajući 75 posto ukupnog tržišta.

Izvor vitamina C i kalcija

Češnjak je bogat mineralom manganom koji doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, održavanju zdravih kostiju, proizvodnji vezivnog tkiva te zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Bogat je i vitaminom B6 koji ima ulogu u brojnim funkcijama u organizmu poput normalnog funkcioniranja živčanog sustava, potreban je za dobar imunitet te za normalnu sintezu krvnih stanica. Češnjak također predstavlja dobar izvor vitamina C, a može se pohvaliti i sadržajem selena, kalcija, fosfora, bakra i vitamina B1.

Saznaj više rješavajući kviz.

Posjeti missZDRAVA.hr