Donosimo recepte za prefine umake za tjesteninu
Svaka vrsta tjestenine pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo kada se pravilno servira. Osnovno pravilo kojeg se valja pridržavati glasi: što je teži umak to valja odabirati širu tjesteninu, dok lagani umaci traže tanje i uže oblike tjestenine. Donosimo pregled najpopularnijih vrsta tjestenina i savjete za njihovu pripremu.
Svrdla se vole s umacima na bazi povrća i ribe
Svrdla su izuzetno popularna vrsta tjestenine prepoznatljiva po spiralnom obliku. Često su dostupna u različitim bojama poput zelene koju duguju špinatu ili crvene koja se dobiva uz pomoć cikle. Svrdla u pravilu valja kuhati 8 do 10 minuta (najbolje prema uputama proizvođača), a odlično pristaju uz umake od rajčice, pesto ili lagane umake na bazi povrća, ribe i plodova mora. Marodi svrdla proizvedena od najkvalitetnijih sastojaka imaju specifičan oblik, a njihovi najnoviji Gran Fusilli su jedinstveno veliki hvatači umaka koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Svrdla s rajčicama i patlidžanom
Špageti i Tagliatelle dobro se slažu s mesom i istočnjačkim jelima iz woka
Špageti uživaju veliku popularnost u Sjevernoj Americi i Europi, a riječ je o tankim (promjera između 1,8 i 2,4 mm) i dugačkim (najmanja dužina je 30 cm) "konopčićima". Najčešće se kuhaju 9 do 11 minuta, a iako ih je proslavio umak bolognese, pristaju uz gotovo svaki umak, osobito onaj na bazi rajčice ili pak mesa ili ribe. Odlični su i za pripremu složenaca kao i stir fry jela.
Tagliatelle su tanki rezanci koji se najčešće mogu pronaći namotani u obliku klupka. Odlično se sljubljuju s umakom od gljiva, mesa, plodova mora ili pak uz razno pirjano povrće.
Špageti na kineski način s povrćem
- Korak 1: Povrće očisti, operi i ocijedi. Tikvice i poriluk nareži na tanke komadiće, a šampinjone na listiće. Češnjak nasjeckaj, mrkvu nareži na rezance i blanširaj. Špagete Marodi skuhaj u posoljenoj vodi, tako da budu "al dente".
- Korak 2: Zagrij ulje u dubokoj tavi te kratko isprži češnjak i mrkvu pa ih dodaj tjestenini. U istu posudu dodaj malo ulja te poprži poriluk i tikvice i njih dodaj špagetima. Ponovi isto i sa špinatom te šampinjonima.
- Korak 3: Na kraju dodaj đumbir i sojin umak. Pomiješaj pa ubaci u tavu gdje su ostali sastojci. Prije toga pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješaj te kratko zagrij.
Krpice, Penne i Makaroni odlično podnose teže umake
Krpice ili Farfalle izgledaju kao kvadratić ili u obliku mašne, odnosno leptira po čemu su i dobili ime budući da riječ Farfalle na talijanskom znači leptirići. Krpice u pravilu valja kuhati 10 do 12 minuta, a zbog dovoljne debljine tijesta odlično podnose bešamel umak ili kremaste umake na bazi sira. Odlično se sljubljuju i s maslinovim uljem ili umacima koje sadrže maslac. Često se stavljaju i u variva, a dobar su izbor i za pripremu salata.
Penne je kratka šuplja tjestenina s koso odrezanim krajevima dostupna u verziji s glatkom (penne lisce) ili valovitom (penne rigate) površinom. U prosjeku se kuhaju 10 do 12 minuta i dobro upijaju tekućinu pa se mogu spariti s gotovo svakim umakom. Tako će pristajati i uz umake s velikim komadima povrća i uz mesne umake, a pristajat će im i kremasti umaci na bazi vrhnja ili ulja.
Makaroni su mnogima sinonim za tjesteninu, no riječ je o specifičnoj šupljoj tjestenini lagano zaobljenoj na krajevima. Kuhaju se relativno kratko, 6 do 8 minuta, a primjena im je gotovo neograničena. Pristaju im gotovo svi umaci i to u velikim količinama, a osobito pristaju uz one na bazi vrhnja i sira. Odličan su izbor za pripremu raznih složenaca, kao dodatak juhama i varivima ili u pripremi stir fry jela.
Krpice s vrganjima
- šaka suhih vrganja
- maslinovo ulje
- žlica maslaca
- sol
- papar
- Marodi krpice ili Penne
- luk
- 2 režnja češnjaka
- žlica sjeckanog peršina
- 1/2 žličice suhe kadulje
- 50 ml bijelog vina
- 180 ml vrhnja za kuhanje