Sushi s povrćem

Uz tempuru sushi je najpoznatije tipično japansko jelo danas popularno širom svijeta. Nauči pripremati sushi uz naš poseban video recept s pionirkom prirodne prehrane u Hrvatskoj, Jadrankom Boban Pejić
Vidi originalni članak

Sushi - najomiljeniji 'gablec' poslovnjaka

Istočnjačka inačica sendviču - sushi je danas jedno od naomiljenijih jela mladih poslovnih ljudi, modela, ali i svih drugih običnih smrtnika širom svijeta koji žele lagan, hranjiv i ukusan obrok. U japanskim restoranima i tzv. sushi barovima uglavnom ćeš vidjeti sushi od bijele riže u kombinaciji s ribom i plodovima mora.

No, postoje i vegetarijanske, tj. veganske kombinacije koje možeš naći u restoranima prirodne hrane ili sam napraviti kod kuće. Smeđa riža hranjivija je od
bijele riže pa se vrlo ukusan i hranjiv sushi može napraviti i sa smeđom tzv. cjelovitom rižom.

Što je to tako posebno u sushiju da je postao najomiljeniji 'gablec' na Zapadu? Vrlo jednostavno: spoj japanske estetike, perfekcionističkog pristupa u pripremi, sitosti i lakoće koju istovremeno osjećaš nakon konzumiranja sushija predstavlja pravo osvježenje u odnosu na masnoću i težinu koju nude fast food restorani.

Pripremanje sushija

Kuhanje riže

  • 3 šalice smeđe riže
  • 4,5 šalice vode
  • 1 traka kombu alge

Preljev:

  • 3 jušne žlice rižinog octa
  • 2 jušne žlice rižinog slada
  • 1 čajna žlica soli

Rižu kuhaj pod tlakom 45 minuta. Istresi je u zdjelu (najbolje drvenu). Na laganoj vatri pomiješaj sastojke za preljev pa ih ohladi. Prevrći rižu i posipaj ohlađenim preljevom. Ohladi rižu na sobnu temperaturu. Ovako pripremljena riža ne može se ostaviti stajati, naime dobra je samo ako se koristi isti dan.

Tostiranje alge nori

Nori alga ima dvije strane: hrapavu i glatku. Uvijek prema plamenu okreni glatku stranu jer se tako bolje tostira (hrapava lakše uhvati plamen pa može zagoriti). Algu drži iznad plamena i tostiraj tako da dobije jednoliku tamnozelenu boju.

Savjeti za pripremanje

Pomagala za pravljenje sushija

Potrebna ti je podlogica od bambusa za zamatanje sushija tzv. sushimat koji se može naći u trgovinama prirodne hrane. Pripremi jednu zdjelu s hladnom vodom da je imaš pri ruci za ispiranje i vlaženje ruku i noža.

Najbolje da sushi radiš na drvenoj dasci oko koje si poslagao: zdjelu s rižom, nori alge, povrće, tj. sastojke koje želiš stavljati u sushi, začine i sl. tako da ti sve bude pri ruci.

Rezanje i kuhanje povrća za sushi

Korijenasto povrće poput mrkve nareže se prvo na tanke ploške (po dužini mrkve), a zatim se svaka ploška nareže na štapiće, opet po cijeloj dužini.

Zagrije se malo vode u posudi i u kipuću vodu ubaci povrće i kuha vrlo kratko, jednu do dvije minute.

Pera mladog luka se samo urone u kipuću vodu i odmah vade van kako se ne bi izgubila lijepa zelena boja. Povrće se uvijek ohladi prije stavljanja u sushi.

Začini i ostali sastojci

Senf, tamari, đumbir, umeboshi pasta, tahini samo su neki od sastojaka koji se dodaju u sushi kako bi se dobili različiti i bogati okusi.

Prženi tempeh, tofu i seitan narezani na duguljaste trake širine i debljine jednog centimetra odličan su dodatak u sushiju, a može se stavljati i ukiseljeno povrće poput kiselih krastavaca i sl.

Umak za sushi

Uz sushi obično se služi umak (u individualnim posudicama) koji je najčešće kombinacija tamarija i mirina, a može se dodati i malo soka đumbira.

U sushi barovima i japanskim restoranima uz sushi se poslužuje wasabi japanska vrsta senfa svijetlo zelene boje i izrazito ljutog okusa koji 'udara' u sinuse.

Stoga se uzima u vrlo malim zalogajima i količinama. Također se često nariba rotkva (crna, bijela tj. daikon ili crvena rotkva) pogotovo ako je sushi s ribom jer rotkva pomaže lakše probavljanje masnoće.

Posjeti missZDRAVA.hr