Istraživanje: Lako dostupna namirnica 45 % smanjuje šansu za rak i prevenira demenciju
Svake godine jedna se zdrava namirnica izdigne kao najpopularnija. Sigurno se možeš prisjetiti koliko su kroz godine svi bili opsjednuti goji bobicama, matcha čajem ili chia sjemenkama. Kako prenosi The Sun, ove godine su popularni izbor bili kolagen, alge i CBD ulje, a predviđa se kako će supernamirnica 2023. biti gljive.
Koriste se za jelo, kao suplementi ili čak kao dodatak kavi
Pečene, grilane, u rižotu ili tjestenini, gljive su svestrana namirnica koja se može naći u gotovo svim kuhinjama svijeta. Danas se gljive sve više koriste u obliku suplemenata pa je moguće kupiti mješavine sušenih i mljevenih gljiva koje su namijenjene za prevenciju bolesti ili povećanje energije. Popularan su dodatak smoothiejima te proteinskim shakeovima, a prah se može i posipati po omiljenom jelu za više okusa i zdravstvenih benefita.
Još je jedan manje poznat način kako koristiti gljive. Na tržištu možemo pronaći sve više mješavina sušenih gljiva i kave koje se koriste kao navodno zdravija alternativa običnoj kavi. U tu svrhu se ne koriste šampinjoni, bukovače ili slične gljive, nego vrste koje spadaju u takozvane medicinske gljive, prenosi healthline. Iako se radi o trendu koji tek sada postaje popularan, isti su napitak ispijali ljudi tijekom Drugog svjetskog rata kada je vladala nestašica kave.
Pomažu u prevenciji raka i Alzheimerove bolesti
Znanstvenici su u preglednom istraživanju usporedili sve relevantne studije provedene između 1966. i 2020. kako bi proučili povezanost gljiva i raka. Istraživanje je pokazalo da konzumacija samo 18 grama gljiva dnevno smanjuje šansu pojave raka za čak 45 posto. Za to ljekovito svojstvo gljiva zaslužni su snažni antioksidansi koje sadrži.
Osim za prevenciju raka, odlične su i za sprječavanje pojave demencije. U istraživanju objavljenom 2019. godine pokazalo se da osobe koje svakodnevno jedu oko 180 grama gljiva imaju čak 50 posto manje šanse razviti kognitivne poremećaje koji dovode do Alzheimerove bolesti. Gljive korištene u ovom eksperimentu su bukovače, šampinjoni, shiitake i enoki gljive.
Vitamin D je važan za pravilno funkcioniranje organizma, a baš kao što ga mi proizvodimo kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti, isto je i s gljivama, prenosi UCLA Health. Šampinjoni su vrsta gljiva koja sadrži mnogo vitamina D, a koju možemo lako pronaći u supermarketima. Postoji i mali trik kako dobiti još više vitamina D i šampinjona, a sve što trebaš napraviti je narezati ih ili nakidati na manje komadiće i izložiti ih sunčevoj svjetlosti 15 minuta. Već nekoliko šampinjona izloženih suncu dovoljni su da zadovoljiš dnevnu potrebu za vitaminom D.