Superhrana za dug i zdrav život

Thinkstock
U posljednje vrijeme sve su popularniji prirodni dodaci prehrani kao što je superhrana u prahu, a od sada ih i ti možeš kupiti i uživati u njihovim hranjivim i blagotvornim svojstvima. Donosimo ti pregled superhrane dostupne u bio&bio trgovinama kao i recepte sa superhranom koje su osmislili bio&bio djelatnici 
Vidi originalni članak

Superhrana - novi trend u prehrani

U bio&bio trgovinama dostupan je novi brand superhrane koja je postala sve popularnija u prehrambenim trendovima, a svoje stručno mišljenje o superhrani s nama je podijelila nutricionistica Darija Vranešić Bender. Ona se osvrnula na novi trend u prehrani koji ističe određene namirnice i naziva ih ''superhrana''. 'Tijekom posljednjih nekoliko godina sve se češće susrećemo s egzotičnim namirnicama o kojima se govori u superlativima, a nose popularni naziv ''superhrana''. Kao superhrana često se ističu najrazličitije namirnice poput soje, crne riže, algi, kokosovog ulja ili ulja konoplje, Chia sjemenki, matičnog soka, sušenih bobica i praha aronije, ali i nama svakidašnjih namirnica – brokule, prokulica, lososa i tamne čokolade. Neke vrste superhrane možemo kupiti na tržnicama, neke možemo sami uzgojiti, a neke nam dolaze zapakirane ili prerađene iz daleka.'

Darija Vranešić Bender navodi kako su vrlo popularni dodaci superhrane u prahu koji se mogu dodavati uobičajenoj prehrani. Acai u prahu, guarana, maca, zrna kakaovca, spirulina i reishi u prahu te razne druge namirnice i prirodne dodatke prehrani koje do nedavno nismo ni poznavali sada su nam dostupni. Vrlo često takvi se pripravci koriste kao dodatak sve popularnijim hranjivim shakeovima, ''zelenim'' napitcima i smoothiesima kako bi ih dodatno obogatili vrijednim nutrijentima, antioksidansima i fitokemikalijama. Nutricionistica savjetuje da svi oni manje skloni takvim eksperimentima s blenderom, pripravke mogu umiješati i u svakodnevne napitke i hranu poput jogurta, juhe ili žitne kaše.

Novi brand superhrane možeš kupiti u svim bio&bio trgovinama.

Maca prah

Maca prah dobiva se iz korijena biljke Maca, aromatične superhrane podrijetlom iz Perua. U Peruu macu uzgajaju najmanje 2000 godina. Konzumirali su ju vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maca je vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Još i dan danas maca je važna ljekovita i prehrambena namirnica za Peruance. A sada je dostupna u cijelom svijetu kao dodatak prehrani.

Maca prah se tradicionalno koristi kao izvor snage, a cijenjena je podjednako među muškarcima i ženama. Zbog svojeg djelovanja poznata je i kao ''ginseng s Anda''. Korijen Maca praha sadrži visok postotak hranjivih tvari koje su neophodne za život: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Poznato je da Maca tijelo brzo opskrbljuje energijom, povećava izdržljivost, ublažava kronični umor, ublažava menstrualne simptome, tijekom menopauze smanjuje hormonalne poremećaje, poboljšava pamćenje, daje koži mladenački izgled, pridonosi zdravlju kostiju i zubi.

Sadrži vitamine B1, B2, B12 i C koji osiguravaju pravilno funkcioniranje srca, pretvorbu ugljikohidrata u energiju, rast stanica i odgovarajuću proizvodnju crvenih krvnih stanica. U prahu Mace se također nalaze i četiri vrste alkaloida, koji su posredno preko hormonalnog sustava odgovorni za pravilno iskorištavanje kalcija i fosfora u krvi. Preporučena primjena Maca korijena je 1 do 3 čajne žličice dnevno. Preporučeno je piti ga sa sokom (mrkva, jabuka, naranča, limun), vodom ili u kombinaciji sa smoothiejima (banana - jabuka, mrkva - jabuka, naranča-mango-kokos)

Chia sjemenke

Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina koje predstavljaju 60 posto njihovih ukupnih masnoća. Od ostalih srodnih namirnica razlikuju se i po stabilnosti masnih kiselina. Mogu puno dulje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Obiluju i prehrambenim vlaknima (više i od integralnih žitarica), koja imaju snažnu moć apsorpcije tekućine. Chia sjemenke ne sadrže gluten, pa su pogodne i za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju.

Unos Chia sjemenki olakšava gubitak tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva. Chia sjemenke pomažu jačanju kose, smanjenju razinu lošeg kolesterola u krvi te ublažavaju poteškoće menopauze te menstrualne probleme.

Prije korištenja Chia sjemenke natopi u vodi ili nekoj drugoj tekućini na najmanje 10 minuta (možeš i preko noći), tako da se iskoriste hidratacijska svojstva. Mogućnosti za njihovu uporabu su zaista velike. One mogu nadopuniti većinu klasičnih jela, od pahuljica, palačinki, salata, raznih kolača, ali i juhe, sendviče, umake. Uspješno zamjenjuju jaja - 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuju 1 jaje. Preporučuje se da ih uvijek dodaš u jelo na kraju, tako da nisu podvrgnuti toplinskoj obradi, jer će izgubiti većinu svoje hranjive vrijednosti. Chia sjemenke umiješaj u žitarice, jogurt, smoothie, umake, salate, a možeš ih koristiti i kao sredstvo za želiranje.

Na sljedećim stranicama pronađi još superhrane, a na posljednjoj recepte sa superhranom koje su osmisliti bio&bio djelatnici.

Rogač i kokos

Rogač

Rogač je superhrana svojstvena za naše podneblje. Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktiviraju coli bakterije i istovremeno podupiru vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima.

Danas je brašno rogača popularno u hrani za posebne potrebe te kao supstitut za kakao. U tu svrhu koriste se pržene mahune. Ekstrakt rogača upotrebljava se kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda te je i prehrambeni aditiv (E 410), koji se kao zgušnjivač i stabilizator koristi u recepturama raznih prehrambenih proizvoda.

Samljeveni plodovi rogača dodaju se u razne čajeve protiv kašlja i za zaustavljanje proljeva, ali i u preparate za mršavljenje, ''energetske'' pločice te surogate čokolade i kave. Prah je također pomoćno sredstvo kod dišnih i probavnih tegoba, naročito dijareje, pri čemu je nužno ukloniti sjemenke. Samo brašno rogača se koristi protiv dijareje kod beba i male djece. 

Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu. Kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja. Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi.

Ulje kokosa je najbolje ulje koje možeš pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

Recepti

Fit for summer

- za stjecanje i zadržavanje vitke linije
- količina za 10 doza

  • 1 žlica kokos maslaca
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 žlica psyllium praha
  • 1 litra Oatly zobenog mlijeka vanilija

Women's power

- usmjeren na ženske probleme - pms, menopauza, promjene raspoloženja, umor i slično
- količina za 10 doza

  • 1 žličica maca praha
  • 1 žličica konoplja praha
  • 1 žličica kokos maslaca
  • 1 litra Oatly zobenog mlijeka vanilija

Superhrana

Prah konoplje

Prah konoplje (55 posto proteina) i protein u prahu jestive konoplje (100 posto) je bogat izvor esencijalnih
aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vlakana i bjelančevina. Prirodni je izvor kalcija, a bogat je i željezom. Vrlo je cijenjen kod rekreativaca kao i kod profesionalnih sportaša. Pomaže u mršavljenju, ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Također je važan za ljude koji su osjetljivi na gluten ili soju. Za opće poboljšanje općeg stanja organizma dovoljno je ako se uzima 2 žlice dnevno. 

Kakao prah i kakao zrno

Kakao prah i kakao zrno izvor su esencijalnih aminokiselina i bogati su magnezijem. Kakao se od
davnina smatra dragocjenom namirnicom zbog čega je i nazvan hrana bogova. Kakao sadrži 300
različitih spojeva koji utječu na podizanje raspoloženja (hormoni sreće), kao što su serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin i arginin. Kakao prah se može koristiti kao afrodizijak, za povećanje raspoloženja i opuštanje. Zbog sadržaja magnezija pomaže snižavanju krvnog tlaka. U kakau se nalazi i feniletilamin, koji povećava sposobnost koncentracije i kapacitet memorije. Prah se koristi za pripremu čokolada, keksa, slastica, preljeva.

Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanata u svijetu. Kakao sadrži visoke količine magnezija - minerala, koji često fali čak i osobama s uravnoteženom prehranom. Ako patiš od manjka željeza u organizmu, sigurno će ti se svidjeti činjenica, da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine željeza. Svježe smrvljena kakao zrna imaju blago gorak okus, pa su savršen spoj sa slatkim ili suhim voćem, orasima ili sjemenkama, u pahuljicama, jogurtu, frape-u, voćnim kupovima ili svježim kolačima.

Kakao maslac

Kakao maslac je jedna od najstabilnijih prirodnih masnoća koja sadrži nezasićene masne kiseline. Kakao maslac se zbog svoje kremaste strukture i bogatog čokoladnog mirisa koristi kao sastojak u izradi čokoladnih delicija, kolača, prirodnih slastica ali i u proizvodima za njegu kože (kreme i sapuni).

Acai bobice i prah

Acai bobice su već odavno dio dijete naseljenika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica. Zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenata, koji također možemo pronaći u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svijetu. Najbolje je koristiti acai bobice, koje su spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju). One sadrže najviše hranjivih sastojaka. Ako kupuješ sok acai bobica, biraj sok koji nije pasteriziran ili zagrijavan na bilo koji način.

Acai prah se dobiva iz bobičastog voća i bogat je izvor vitamina C, omega-3 masnih kiselina i vlakana uz malu količinu prirodnih šećera. Posebno je cijenjen zbog bogatstva vitaminima i hranjivih tvari. Organski acai prah bogat je i kalijem, vitaminima skupine B, vitaminom E, vlaknima i antioksidansima. Poboljšava probavu, jača imunološki sustav, poboljšava spavanje i pridonosi zdravlju kose, očiju i kože. Nezamjenjiv je za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, pomaže reguliranju krvnog tlaka i smanjuju rizik od srčanog udara. U prehranu donosi i deficitarnu ljubičastu boju. Može se koristiti svaki dan, 1 do 2 čajne žličice, pomiješan u smoothie, sok ili voćne salate.

Kurkuma i cimet

Kurkuma

Kurkuma je začin koji obnavlja stanice mozga i zbog toga može čak popraviti štetu na moždanom tkivu izazvanu moždanim udarom, tvrde znanstvenici. U ovom je indijskom začinu pronađena do sada neotkrivena molekula koja blagotvorno djeluje na mozak i rane na ljudskom tijelu. Djelovanje novootkrivene molekule nije samo preventivno, već svojim djelovanjem pomaže i u oporavku oštećenog tkiva, uzrokovanom slabim dotokom kisika i krvi u mozak, tvrdi voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike u Los Angelesu.

Kurkuma je najpoznatiji indijski začin, za koji se od davnina tvrdi da je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se otkrivala tijekom stoljeća, a najvažniji aktivni ljekoviti sastojak zove se curcumin. Do sada je potvrđen blagotvoran učinak kurkume kod mnogih bolest - pročišćava jetru na prirodan način sprečava, čak i zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti, sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka, prirodni je lijek protiv bolova, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju, u Kini se od davnina koristi kao lijek protiv depresije, zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume.

Istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični. Kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu, potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože. Osim toga ovaj začin žute boje posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva pa se može koristiti za dezinfekciju rana. Kurkuma se u Indiji koristi već tisućama godina i kao prirodna boja, posebice za prehrambenu namjenu. 

Cimet

Cimet nudi puno više od mirisnog začina za štrudle i kuhano vino. Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i iznimne djelotvornosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina.

Richard Anderson, nutricionist i biokemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina te na osnovu bogatog znanstvenog iskustva zaključuje da ovaj začin potiče učinkovitost inzulina, ima antioksidativna, antibakterijska, protuupalna kao i potencijalna antikarcinogena svojstva. Uz to, može sniziti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Richard Anderson vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih.

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet). Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.

Posjeti missZDRAVA.hr