Oprezno s goji bobicama i macom!
"Prehrana bi se trebala temeljiti na namirnicama iz našeg podneblja jer ih organizam poznaje i lakše probavlja, a vrijedni se sastojci lakše apsorbiraju i iskorištavaju", kaže nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić. "No budući da nam je obilje namirnica dostupno tijekom cijele godine, putujemo i često mijenjamo lokaciju te nismo vezani isključivo za podneblje u kojem živimo, postoji mnoštvo namirnica koje su nutritivno iznimno bogate i trebalo bi ih povremeno uvrstiti u svakodnevnu prehranu", kaže nutricionistica Šoštarić.
Maca - nije potpuno istražena
"Kao i slične škrobne namirnice, sadrži visok udio ugljikohidrata. Također, dobar je izvor proteina, masnoća i dijetalnih vlakana. Često joj se pripisuju i svojstva pojačivača libida. Zbog odličnoga nutritivnog sastava povoljno djeluje na važnije sustave u tijelu poput kardiovaskularnog", kaže Šoštarić i upozorava da se, pošto pripada namirnicama čije djelovanje nije potpuno istraženo, preporučuje umjerena konzumacija kako bi se upotpunio uobičajeni jelovnik.
Spirulina - zbog uzgoja i skladištenja može biti kontaminirana teškim metalima
Spirulina je modrozelena alga koja prirodno raste u oceanima i slanim jezerima."Sadrži značajne udjele kalcija, kalija, magnezija, željeza i vitamina B skupine. Također sadrži esencijalne aminokiseline koje su sastavni dio proteina", kaže Šoštarić i dodaje da se spirulinu preporučuje koristiti kao dodatak jelima, no valja biti oprezan pri korištenju jer u uvjetima u kojima se uzgaja i skladišti, može biti kontaminirana teškim metalima. Teški metali (među koje spada i olovo, zajedno s kadmijem, živom, itd.), nakon apsorpcije u tijelu najčešće se akumuliraju u kostima te mogu stvoriti štetne spojeve koji oštećuju stanice. Na njihovo štetno djelovanje najosjetljiviji su fetusi jer preko posteljice mogu biti izloženi ovim spojevima koji oštećuju središnji živčani sustav fetusa", objasnila je nutricionistica.
Goji bobice - mogu djelovati na sniženje krvnog tlaka i šećera u krvi
Goji bobice su voće koje raste na Himalaji i smatra se biljkom iznimnih kvaliteta. "Prije svega izvor su esencijalnih aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao pravilno funkcionirati. Posjeduju snažna antioksidativna svojstva te tako djeluju zaštitno na organizam. Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina odgovornih za pravilno funkcioniranje mozga i krvožilnog sustava", kaže Šoštarić i upozorava da ljudi sa zdravstvenim tegobama trebaju biti na oprezu pošto mogu djelovati na snižavanje šećera u krvi i snižavanje krvnog tlaka. Stoga se potrebno prethodno savjetovati s liječnikom ili nutricionistom.
Matcha prah - može biti kontaminiran olovom
"Matcha prah, koji se pripravlja od listova zelenog čaja posebnim procesima pripreme kako bi se očuvala njegova ljekovita svojstva blagotvorno djelovanje na krvožilni sustav, snižava krvni tlak i razinu šećera u krvi", napominje Šoštarić. "Pošto dolazi u obliku praha može se dodavati raznim jelima, no često je kontaminiran visokim udjelima olova pa ga treba umjereno koristiti", ističe Šoštarić. Olovo se brzo apsorbira u krvotok i negativno djeluje na središnji živčani, krvožilni i imunološki sustav te bubrege.
Kombucha - može biti kontaminirana bakterijama i gljivicama
"Kombucha je mikroorganizam, točnije spoj bakterije i kvasca, koji se koristi za dobivanje kombucha čaja – blagog alkoholnoga, pjenušavog pića. Dobar je izvor mikronutrijenata te sadrži glukonsku kiselinu koja čisti jetru od toksina. Pripisuju joj se i svojstva održavanja normalne crijevne flore, poticanja probave, a popularna je i zbog blagotvornog djelovanja na kožu i kosu te se koristi u svrhu pojačavanja imuniteta", kaže nutricionistica Šoštarić. Zbog neprimjerenih načina pripreme i skladištenja, česta je kontaminacija bakterijama i gljivicama, te ga valja uzimati s oprezom, zaključuje Šoštarić.
Chia sjemenke pomažu kod gubitka tjelesne težine.