Stručnjak za sigurnost hrane otkrio istinu o štetnosti palminog ulja

Guliver/Shutterstock
Rasprava o štetnosti palminog ulja otvorila je niz drugih pitanja koja se tiču korištenje tog ulja u prehrambenim proizvodima. Europska agencija za sigurnost hrane istaknula je da se prilikom prerade palminog ulja iznad 200 stupnjeva Celzijevaca stvaraju kancerogeni elementi.
Vidi originalni članak

U studiju 24sata gostovao je stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić koji je pojasnip objasnio kada je palmino ulje opasno: 

"U tijeku tehnološke obrade palminog ulja nastaje glicidoil ester masnih kiselina - on je kancerogen i teratogen. Osim njega, u tijeku tehnološkog procesa kada se palmino ulje stavlja u druge proizvode, pogotovo u kompleksnijim sastavima, nastaju i druge štetne tvari za koje je određena maksimalna dopuštena visina."

Tko ima problema sa štitnjačom ne bi trebao jesti ove namirnice

Katalenić je ujedno otkrio zašto se palmino ulje uopće počelo koristi: 

"Druga ulja da bi postigla konzistenciju masnoća morala su se hidrirati. Da bi to postigli nastale su transmasne kiseline koje štete organizmu. Zato se prešlo na palmino ulje, no tada se nije znalo što je sve štetno u njemu. Tehnološki postupak palminog ulja, od skidanja neugodnih mirisa i boja, ne smije se odvijati preko 200 stupnjeva. Unutar tehnološkog procesa, kada se ulje stavi u neki drugi proizvod, ta temperatura mora biti niža."

Dodaje da Europska agencija za hranu ni u jednom trenutku nije rekla - nemojte koristiti palmino ulje jer bi takva izjava uzrokovala veliku štetu u industriji. Zato i je teško samom potrošaču razlučiti što treba učiniti. 

Cijeli intervju možeš pogledati ovdje:

Posjeti missZDRAVA.hr