Stručnjaci otkrivaju: Čokolada djeluje bolje na kašalj od sirupa s kodeinom
Slatka znanost
Profesorica Alyn Morice, ugledna stručnjakinja za područje respiratornih bolesti objasnila je kako je čokolada djelotvornija od kodeina u borbi protiv kašlja time što, dok cuclaš kockicu po kockicu, stvara zaštitni sloj na živčanim završecima u grlu.
Viskoznost otopljene čokolade također omogućuje za grlo umirujućim tvarima iz kakaa da dođu u kontakt s oštećenim živcima koji izazivaju kašalj i obnove ih, objašnjava Morice.
A što s vrućom čokoladom?
Nažalost, ispijanje vruće čokolade neće imati jednaki utjecaj na grlo. Koliko god ukusno i umirujuće uživanje u ovom napitku bilo, razrijeđeni prah od kojeg se radi neće se dovoljno dugo i učinkovito zalijepiti za oštećene živčane završetke grla kao kod prave čokolade.
Želiš li kroz svoj lijek za kašalj unijeti još zdravstvenih dobrobiti, poput antioksidansa, posegni za kockicama crne čokolade.