Stir fry – tehnika brzog prženja koja čuva hranjive tvari i savjeti J. Olivera

Stir Fry je jednostavan način pripreme jela koji omogućuje čuvanje hranjivih vrijednosti namirnica, a sama riječ u prijevodu bi otprilike moglo značiti 'prženje uz stalno miješanje'.
Vidi originalni članak

Ovaj način pripreme jela dolazi iz Azije, a za stir fry koristi se wok. Riječ je o tavi koja ima uže dno i zaobljene stranice kako bi se namirnice mogle što bolje miješati.

Rižoto s kvinojom i tofuom iz woka

Osim što čuvaju hranjivi sastojci, na ovaj način se mogu pripremiti gotovo sve vrste povrća i mesa. Prije prženja potrebno je sve narezati na male i što jednolikije komade kako bi se brzo i ravnomjerno ispekli. Povrće će zadržati svoju boju te će prilikom serviranja ostati hrskavo i privlačno.

Korištenje minimalne količine ulja za prženje jedno je od glavnih prednosti ove tehnike kuhanja. Za brzo prženje koriste se ulja koja podnose visoke temperature te se ne preporučuje upotreba maslinovog ulja. Možeš koristiti primjerice kokosovo ulje i ulje od kikirikija.

U nastavku pogledaj savjete Jamie Olivera za stir fry.

Posjeti missZDRAVA.hr