Stakleni rezanci u umaku od đumbira
Blogerica Nikolina donosi ti recept za ukusnu svinjetinu iz woka mariniranu u đumbiru, korijanderu i sojinom umaku. Uz to je poslužila i staklene rezance. Isprobaj ovaj fini recept pripremljen u woku
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 žlica sjemenki korijandera
- 2 žlice fino sjeckanog korijena đumbira
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 zelena čilija, bez koštica, sitno sjeckana
- ½ malog luka, sjeckano
- 1 žlica tekućeg meda
- 2 žlice sojinog umaka
- ½ žličice soli
- 500 g svinjetine za wok (nemasne), rezane na manje prutiće ili kockice
- suncokretovo ili sezamovo ulje
- 2 velike mrkve, rezane na tanke ploškice
- 6 komada mladog luka, sjeckanog dijagonalno na komade od cca 2 cm
- sok od 1 limete
- stakleni rezanci ili noodlesi, po želji
Priprema:
- Sjemenke korijandera stavi u wok i na suho preprži na umjerenoj vatri, miješajući ih pažljivo oko pola minute (dok ne počnu otpuštati svoju aromu). Stavi ih u mužar te ih ugrubo samelji.
- Korijander pomiješaj u većoj zdjeli sa sjeckanim đumbirom, češnjakom, čilijem, lukom i solju. Dodaj i med i sojin umak te sve dobro promiješaj. Naposljetku u to dodaj i svinjetinu rezanu na prutiće veličine zalogaja.
- Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se marinira u hladnjaku najmanje dva sata, ili, još bolje, preko noći. Zatim svinjetinu ocijedi, sačuvavši marinadu. Malo je potapkaj kuhinjskim ubrusom da makneš višak tekućine.
- Ugrij oko 4 žlice ulja u woku na najjačoj vatri, gotovo dok se ne počne dimiti. Stavi svinjetinu u wok i prži nekoliko minuta, toliko da meso ne bude sirovo, ali ostane sočno. Makni iz tave u zdjelu i poklopi je.
- U wok sada, na masnoću od mesa, dodaj tanko rezanu mrkvu i pola narezanog mladog luka. Na jakoj vatri prži miješajući svega par minuta (povrće će ostati fino hrskavo), zatim vrati meso i ostatak marinade. Prži minutu-dvije pa dodaj ostatak mladog luka (koji treba ostati hrskav) i sok od limete. Sve još dobro promiješaj i posluži s kuhanim staklenim rezancima ili noodlesima.
Dobar tek!
Ako želiš bezglutenski obrok, svakako sojin umak zamijeni tamarijem (koji ne sadrži pšenicu), i koristi rižine staklene rezance.
Prati Nikolinu na blogu The Slice of Life i na Facebooku.