Srdela a beccafico
Gušti u srdelama a beccafico
Evo jedan recept koji ne zahtijeva puno vremena, a ni novca. Tradicionalni recept koji dolazi sa Sicilije, Srdele a beccafico, pripremam još od kad sam bila studentica. Bio je to dobar način da se uštedi koja kuna u tankom studenskom džepu, a da se pritom dobro jede – jer smo već i tada voljeli dobro pojesti.
Srdele koštaju i danas vrlo malo, može ih se pronaći na Riječkoj placi od 6 do 20 kuna ovisno o danu. Savršen spoj okusa slatkasto slane kombinacije kruha od mrvica, grožđica i pinjola daju ovom jelu neodoljiv okus, a pripremom u pećnici na ovaj način ostaju sočne. Ovo je moja ''ubrzana'' verzija ovog jela - vrijeme pripreme je ukupno 45 minuta.
Pinjola i grožđica je uvijek dobro imati kod kuće jer se, osim u ovom, mogu upotrijebiti u brojim drugim slatkim i slanim kombinacijama. Stoga idući put kad kreneš u shopping stavi ih na svoju listu namirnica.
Srdele a beccafico poslužene sa salatom od matovilca čine savršen spoj.
Isprobaj recept za srdele a beccafico
Sastojci za 4 osobe
- 700 g svježe srdele
- 8 usoljenih inćuna
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g grožđica
- 30 g pinjola
- pola vezice peršina
- tridesetak sušenih lovorovih listova
- maslinovo ulje
- sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti srdele!
Priprema s guštom- Očisti srdele. Prstima im odstrani glavu u visini
škrga ili nožem ako si manje vješt. Kad povučeš glavu u visini
škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu
u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i
odstraniš je. Zatim lagano prstom povučeš još malo prema trbuhu da
otvoriš srdelu do pola ''kao knjigu'' kako bi ih kasnije lakše punio.
Ispereš srdele i ostaviš na kosu podlogu da se voda ocijedi.
- Upali pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.
- Stavi grožđice da se namoče u malo tople vode. Ostavi da odstoje desetak minuta te ih zatim ocijedi.
- Operi i očisti matovilac za salatu. Ostavi da se višak vode ocijedi.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće.
- Nasjeckaj peršin.
- Na malo maslinovog ulja (cca 3,4 žlice) na laganoj vatri poprži krušne mrvice dok lagano ne zažute. Pazi da ne izgore.
- Krušne mrvice prebaci u posudu te im dodaj pinjole, grožđice, peršin,
iskosane slane inćune te malo soli. Nemoj pretjerati sa soli jer su
krušne mrvice i inćuni slani! Sve dobro promiješaj.
- Smjesom napuni svaku srdelu u dio koji je otvoren kao ''knjiga'' (cca 2 žličice smjese ide na jednu srdelu.)
- Naulji lim za pečenje i slaži srdele tako da ih slažeš jednu do druge u
redu, a između svake staviš osušeni lovor. Lovor služi da se ne bi
zalijepila kožica kod pečenja, a i daje dodatnu aromu ovom jelu. (vidi
sliku)
- Kad si ih napunio i posložio u lim za pečenje, pospi ih ravnomjerno ostatkom smjese od mrvica i sa malo maslinovog ulja.
- Peci u pećnici 15 do 20 minuta ovisno o veličini srdela.
- Salatu od matovilca začini po želji sa malo octa, maslinovog ulja, soli i papra
- Posluži dobrom društvu.
Preporuka vina
- Očisti srdele. Prstima im odstrani glavu u visini škrga ili nožem ako si manje vješt. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Zatim lagano prstom povučeš još malo prema trbuhu da otvoriš srdelu do pola ''kao knjigu'' kako bi ih kasnije lakše punio. Ispereš srdele i ostaviš na kosu podlogu da se voda ocijedi.
- Upali pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva.
- Stavi grožđice da se namoče u malo tople vode. Ostavi da odstoje desetak minuta te ih zatim ocijedi.
- Operi i očisti matovilac za salatu. Ostavi da se višak vode ocijedi.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće.
- Nasjeckaj peršin.
- Na malo maslinovog ulja (cca 3,4 žlice) na laganoj vatri poprži krušne mrvice dok lagano ne zažute. Pazi da ne izgore.
- Krušne mrvice prebaci u posudu te im dodaj pinjole, grožđice, peršin, iskosane slane inćune te malo soli. Nemoj pretjerati sa soli jer su krušne mrvice i inćuni slani! Sve dobro promiješaj.
- Smjesom napuni svaku srdelu u dio koji je otvoren kao ''knjiga'' (cca 2 žličice smjese ide na jednu srdelu.)
- Naulji lim za pečenje i slaži srdele tako da ih slažeš jednu do druge u redu, a između svake staviš osušeni lovor. Lovor služi da se ne bi zalijepila kožica kod pečenja, a i daje dodatnu aromu ovom jelu. (vidi sliku)
- Kad si ih napunio i posložio u lim za pečenje, pospi ih ravnomjerno ostatkom smjese od mrvica i sa malo maslinovog ulja.
- Peci u pećnici 15 do 20 minuta ovisno o veličini srdela.
- Salatu od matovilca začini po želji sa malo octa, maslinovog ulja, soli i papra
- Posluži dobrom društvu.
Preporuka vina
S obzirom na izraženu aromatiku ovog jela uz njega možete popiti dobar rose ili pak neko laganije crno vino. Ukoliko se odlučiš za crno vino onda neka ono bude sa nešto manje alkohola, svježije, s izraženijim voćnim aromama.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela