Srca od čokolade
Za Sv. Valentina Marinela ti je pripremila još jedan jednostavan recept! Kao što znaš, na taj dan
najčešće se poklanja cvijeće, čestitke ili nešto čokoladno. U duhu tradicije evo i jednog čokoladnog recepta za
Valentinovo. Srca od
čokolade možeš napraviti za svega 30-ak kuna i njima iznenaditi svog partnera, prijatelja, obitelj ili kolege s posla
Gušti u čokoladnim srcima
Zašto baš čokoladna srca? Zato što su jednostavna za pripremu i ne zahtijevaju puno vremena, a napravljena su od sastojaka koje obično imamo u kući ili u obližnjem dućanu. Za 30-ak kuna i malo izdvojenog vremena, isprobaj recept i iznenadi one koje voliš!
Sastojci za cca 20 komada
- 4 jaja
- 80 g smeđeg šećera u prahu
- 30 g kakaa u prahu
- 100 g brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 70 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jušne žlice škroba
- 1 jušna žlica putra
- 100 g pistacija i/ili krokanta od lješnjaka
- 300 g kvalitetne tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti srca od čokolade
Priprema s guštom- Pistacije prelij vrelom vodom i ostavi ih da odstoje
5 minuta. Iscijedi vodu i uz pomoć noža im oguli kožicu. Ovo je vrlo
jednostavno jer se kožica s vrelom vodom odvojila, dovoljno je samo
zarezati kožicu i istisnuti sredinu. Kad su očišćeni, osuši
ih uz pomoć kuhinjskog papira. Izreži ga nožem na sitne komadiće. Dobra
opcija umjesto pistacija je i krokant od lješnjaka.
- Smeđi šećer u prahu dobit ćeš tako da običan smeđi šećer izmiksaš u blenderu.
- Brašno i kakao prosij kroz sito i promiješaj. Ostavi sa strane.
- U lim za pečenje stavi na dno papir za pečenje i namaži ga s malo putra.
- Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva.
- Jaja izmuti sa smeđim šećerom. Bitno je da jaja mutiš mikserom na
najjačoj brzini najmanje 7-8 minuta. Dobit ćeš pjenastu, ali dosta
čvrstu kompaktnu smjesu.
- Kad dobiješ pjenastu smjesu, uz pomoć
špatule (nikako s mikserom!) polako i vrlo pažljivo umješaj dio po dio
kakaa i brašna u smjesu od jaja.
- Izlij smjesu u lim za pečenje na papir za pečenje i peci 8 do 10 minuta.
- Kad je kolač gotov, izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu stavi kuhati 2 dl mlijeka sa smeđim šećerom i vanilin šećerom.
- U šalici izmiješaj dvije žlice škroba sa 0,5 dl hladnog mlijeka. Dodaj
ostatku mlijeka kad zavrije i miješaj dok ne dobiješ gustu kompaktnu
smjesu (kao za puding). Skini s vatre i dodaj žlicu putra i dobro
promiješaj.
- Uz pomoć kalupa u obliku srca izreži srca od pečenog
biskvita. Pažljivo da se ne raspadnu jer su jako mekani. Zatim ih
uz pomoć oštrog noža pažljivo prereži na dva dijela.
- Na jednu polovicu prerezanog srca stavi jednu žlicu kreme od mlijeka i poklopi s drugom polovicom.
- Na pari (bagno maria) istopi tamnu čokoladu (možeš koristiti i bijelu čokoladu ako želiš).
- Umoči srca jednog po jednu u čokoladu i pažljivo izvadi uz pomoć vilice
ili špatulice. Stavi na rešetku da se ocijede od viška čokolade.
- Druga varijanta bi bila da složiš sve kolačiće na veliki tanjur i
uz pomoć žlice ih ravnomjerno pošpricaš tamnom čokoladom.
- Na vrh čokoladnih srca stavi nasjeckane pistacije ili krokante od lješnjaka.
- Pistacije prelij vrelom vodom i ostavi ih da odstoje 5 minuta. Iscijedi vodu i uz pomoć noža im oguli kožicu. Ovo je vrlo jednostavno jer se kožica s vrelom vodom odvojila, dovoljno je samo zarezati kožicu i istisnuti sredinu. Kad su očišćeni, osuši ih uz pomoć kuhinjskog papira. Izreži ga nožem na sitne komadiće. Dobra opcija umjesto pistacija je i krokant od lješnjaka.
- Smeđi šećer u prahu dobit ćeš tako da običan smeđi šećer izmiksaš u blenderu.
- Brašno i kakao prosij kroz sito i promiješaj. Ostavi sa strane.
- U lim za pečenje stavi na dno papir za pečenje i namaži ga s malo putra.
- Pećnicu ugrij na 180 stupnjeva.
- Jaja izmuti sa smeđim šećerom. Bitno je da jaja mutiš mikserom na najjačoj brzini najmanje 7-8 minuta. Dobit ćeš pjenastu, ali dosta čvrstu kompaktnu smjesu.
- Kad dobiješ pjenastu smjesu, uz pomoć špatule (nikako s mikserom!) polako i vrlo pažljivo umješaj dio po dio kakaa i brašna u smjesu od jaja.
- Izlij smjesu u lim za pečenje na papir za pečenje i peci 8 do 10 minuta.
- Kad je kolač gotov, izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu stavi kuhati 2 dl mlijeka sa smeđim šećerom i vanilin šećerom.
- U šalici izmiješaj dvije žlice škroba sa 0,5 dl hladnog mlijeka. Dodaj ostatku mlijeka kad zavrije i miješaj dok ne dobiješ gustu kompaktnu smjesu (kao za puding). Skini s vatre i dodaj žlicu putra i dobro promiješaj.
- Uz pomoć kalupa u obliku srca izreži srca od pečenog biskvita. Pažljivo da se ne raspadnu jer su jako mekani. Zatim ih uz pomoć oštrog noža pažljivo prereži na dva dijela.
- Na jednu polovicu prerezanog srca stavi jednu žlicu kreme od mlijeka i poklopi s drugom polovicom.
- Na pari (bagno maria) istopi tamnu čokoladu (možeš koristiti i bijelu čokoladu ako želiš).
- Umoči srca jednog po jednu u čokoladu i pažljivo izvadi uz pomoć vilice ili špatulice. Stavi na rešetku da se ocijede od viška čokolade.
- Druga varijanta bi bila da složiš sve kolačiće na veliki tanjur i uz pomoć žlice ih ravnomjerno pošpricaš tamnom čokoladom.
- Na vrh čokoladnih srca stavi nasjeckane pistacije ili krokante od lješnjaka.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela